Nagyvilág

Matolcsy György szerint a kettős euró a megoldás

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Külön euró kellene az északiaknak és a délieknek

– írta Matolcsy György a Magyar Nemzeten megjelent cikkében hétfőn. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint „ez ma lehetetlennek tűnik, ám csak az évtized elején járunk”, ugyanakkor úgy véli, az új digitális jegybanki pénz megteremti az elvi lehetőséget az európai monetáris mozgástér tágítására és egy kettős árfolyamrendszer bevezetésére.

Matolcsy úgy fogalmazott: „ahogy harminc évvel ezelőtt nem az euró bevezetéséről kellett volna dönteni, hanem a szolgáltatások egységes piacának megteremtéséről, most sem a hármas eladósodás, hanem a kettős euró a megoldás”.

Az MNB elnöke a cikkben arra kereste a választ, a járvány milyen hatással lehet Európa jövőjére, illetve miben változott a kontinens ez alatt. Véleménye szerint az EU legerősebb pontja egyben a leggyengébb területe is, ez pedig a közös pénz, amelyet „a nyugat-európai nemzetek új háborújától és a keleti birodalomtól való félelem hozta létre”.

Ma két eurócsoport él együtt egy eurózónában: az északiak és a déliek. A mostani válságkezelés végleg jelezte, hogy nem csupán a gazdasági fejlettség, hanem az életmód, életfelfogás terén sem egységes Európa

– fogalmazott a jegybankelnök, aki egyébként június végén egy szintén a Magyar Nemzeten megjelent publicisztikájában arról írt, hogy „egy szivárgó terv szerint az ellenzék utcai anarchiával is bevinné országot az eurózónába”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik