Belföld

Matolcsy György: Egy szivárgó terv szerint az ellenzék utcai anarchiával is bevinné országot az eurózónába

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Matolcsy György arról írt publicisztikát a Magyar Nemzetben, hogy mennyire rossz lenne Magyarországnak, ha bevezetnék az eurót.

Az euró ugyanis lényegében mindenkinek rossz lett, aki bevezette – érvel a jegybankelnök, akinek tudomása van egy szivárgó ellenzéki tervről, ami Parlamenten kívüli eszközökkel kényszerítené ki a közös valutát.

Az írás azzal kezdődik, hogy a 2022-es választás „valójában arról szól, hogy képesek lesznek-e az Európai Unió intézményei – egy, az Európai Egyesült Államokban hívő, balliberális magyar vezető csoporttal közösen – arra, hogy Magyarországot rövid úton bevigyék az euróövezetbe. Ha igen, akkor bezáródik a hazai felzárkózás útja a fejlett világ felé. Ha nem, akkor folytathatjuk a nemzeti felemelkedést, a gazdasági felzárkózást és az EU megreformálásának 2010-ben megkezdett folyamatait.”

Matolcsynak azért van ilyen rossz véleménye az euróról, mert az euróövezet tagjai „akkor emelkedtek a legjobbak közé, amikor még nemzeti valutájuk volt, mára pedig már tisztán látható, hogy az euróval ezt nem tehették volna meg.”

Mindenki rosszul járt, aki az eurót átvette, és az nyert, aki megtartotta a nemzeti valutáját.

Mindezek “ismeretében nem meglepő, hogy egy ellenzéki győzelem miért jelentene drámai visszafordulást és gazdasági katasztrófát Magyarország számára. A még titkos, de szivárgó terv szerint vagy utcai anarchiával, vagy választási győzelemmel lehetne olyan népszavazást kiírni, ami az alaptörvényt kijátszva bevinné az országot az eurózónába.”

„Az eurózónából nem lehet kilépni, csak az EU-ból való kilépéssel, amit józan ember nem vállal: így válna véglegessé az euróval együtt Magyarország lemaradása is” – zárja gondolatmenetét Matolcsy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik