Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Nagyvilág europoli

Csúszik a magyar helyreállítási terv elfogadása

Meghosszabbította a magyar helyreállítási terv értékelésének határidejét az Európai Bizottság, írja a hvg.hu.

Ariana Podesta szóvivő az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott:

A magyar helyreállítási terv értékelése inkább heteket, mintsem napokat vehet igénybe, ezért az Európai Bizottság azt fogja javasolni a magyar hatóságoknak, hogy egyezzenek bele egy két hónapos meghosszabbított határidőbe.

A szóvivő továbbá elmondta: a folyamat zajlik, a nemzeti terv értékelésének késedelméről a magyar hatóságokat az Európai Bizottság értesítette. Közölte, a brüsszeli illetékesek jelenleg az Európai Bizottság korábbi kérdésére adott, pénteken érkezett magyar választ elemzik, a lehető legrövidebb határidővel.

Szijjártó Péter a lapnak a folyamattal kapcsolatban azt mondta Brüsszelben: „a magyar helyreállítási alappal kapcsolatos dokumentumok kiváló dokumentumok, semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar tervet az Európai Unió bármely intézménye elutasítsa, zajlanak az egyeztetések. Az európai politika és a pénzügyek összekeverése az nyilván elfogadhatatlan lenne, ha így lenne”.

A hvg.hu emlékeztet, hogy kedden fogadják el az első helyreállítási terveket, eddig egyet sem utasítottak vissza, illetve az értékelés meghosszabbításról szóló döntés sem született.

Múlt héten a Politico diplomáciai forrásokra hivatkozva írt arról, hogy az Európai Bizottság nem akarja jóváhagyni a támogatás folyósítását, amelyet Magyarország kért az uniós helyreállítási alapból.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban a kormányinfón azt közölte: „a helyreállítási alap ügyében hetek, hónapok óta folytatódnak tárgyalások és az kétségkívül igaz, hogy az elmúlt két-három hétben már a lezárt területekkel kapcsolatban is előálltak abszurd követelésekkel az Európai Bizottság részéről”, azt azonban a miniszter cáfolta, hogy az EB visszautasította volna a magyar kormány helyreállítási alappal kapcsolatos terveit. Sőt, tette hozzá Gulyás, kifejezetten jól állunk vele.

Frissítünk!

A Miniszterelnökség hétfő délután közleményben reagált a minap megjelent hírekre, és többek közt azt írták: „a magyar helyreállítási terv elfogadásáról szóló tárgyalások közel voltak a lezáráshoz, ugyanakkor a gyermekvédelmi törvény elfogadását követően a Bizottság abszurd követelésekkel állt elő”, illetve a tárca szerint „ideológiailag vezérelt politikai támadásokról” van szó, amelyek lassítják a terv elfogadását.

A Miniszterelnökség jelezte: a terv május 11-i benyújtását követően is konstruktív párbeszédet folytattak az Európai Bizottsággal, illetve közleményük szerint az nem igaz, hogy bármi gond lenne a magyar tervekkel, „semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar helyreállítási tervet az Európai Unió bármely szervezete elutasítsa”. „A Bizottság hirtelen előhúzott új elvárásait megválaszoltuk. Magyarország már minden feltételt teljesített, amelyet az uniós RRF rendelet alapján a tagállamoknak teljesíteniük kell. A Bizottsággal hónapokig tartó egyeztetések során kialakított magyar terv megfelelően kezeli az országspecifikus ajánlásokat”, írták.

Ajánlott videó