Élő Belföld

Gulyás Gergely: Oltási akció indul

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kivételesen szerdán tájékoztatja a közvéleményt az aktuális ügyekről.

Elfogadható-e az, ha egy osztályfőnök azt mondja egy diák kérdésére, hogy a homoszexualitással nincs gond?

A 24.hu újabb kérdésére Gulyás azt mondta, hogy szólásszabadság van. Lapunk újságírója visszakérdezett, hogy akkor az osztályfőnök válasza miben más attól, ha egy civil szervezet ad hasonló választ, de a miniszter újra zavaros választ adott. Megismételte, hogy a szülők dolga a felvilágosítás, bár az iskolában szóba kerülhetnek ilyen témák, és úgy véli, hogy a tanárok felkészültek az ilyen esetekre.

Ezzel véget is ért a maratoni hosszúságú kormányinfó.

Vannak olyan privát viszonyok, amikbe nem kell beavatkozni

válaszolta Gulyás a 24.hu-nak arra a kérdésére, hogy ha egy gyerek szeretne beszélgetni a szüleivel a homoszexualitásról, de a szülők betegségnek tartják azt, akkor mit lehet tenni. Megismételte azt is, hogy semmilyen szexuális propagandának nincs helye az iskolában. Később Gulyás kifejtette, hogy a szexualitás, így a heteroszexualitás öncélú ábrázolásának bemutatását is tiltja a törvény. Lapunk rákérdezett arra is, hogy tudna-e olyan filmet mondani, amelyben szexuális propagandát folytatnak, de nem tudott.

1200-zal több orvossal több van most, mint amikor az új egészségügyi szolgálati törvényt elfogadták

Gulyást ezt arra reagálva mondta, hogy a szülészet-nőgyógyászati területen szakemberhiány lépett fel. A miniszter szerint a nőgyógyászatban volt a leginkább igaz az, hogy az orvosi jövedelem mellékes volt és a paraszolvencia volt a jelentős. Az új törvény miatt ez megváltozott, és sokan inkább a magánellátásba mentek át – tette hozzá a miniszter. Az Országos Kórházi Főigazgatóság ugyanakkor legkésőbb szeptemberben leteszi a problémával kapcsolatos javaslatát a kormány elé.

Amíg nincs erre protokoll, addig nem adnak harmadik oltást

Akkor sem, ha ezt most valaki kéri.

Az új oltási kampány személyre szabott lesz, készül majd egy lista azokról a 60 év felettiekről, akik még nem kaptak oltást. A háziorvosokat Gulyás elmondása szerint a medikusok fogják segíteni a kapcsolatfelvételben és a meggyőzésben.

Nekem mi közöm van ahhoz, hogy könyvtárszoba épül a hatvanpusztai majorságban?

kérdezte Gulyás Gergely, amikor egy újságíró felvetette, hogy korábban arról beszélt, a majorságban gazdasági épületeket húznak fel, később azonban olyan képek jelentek meg, amelyen egy hatalmas könyvtárszoba látható. A miniszter hozzátette, ő azt mondta, hogy “többségében” gazdasági épületek vannak a helyszínen.

Mit tanácsol annak a tinédzsernek, akinek kérdései vannak a nemi identitásával kapcsolatban, de a szüleivel nem beszélhet róla?

Természetesen bárkihez fordulhat kérdéssel, akár egy tanárhoz is, a kormány nem korlátozza a szólásszabadságot.

Életszerűen kell a helyzetet értékelni, ha a gyerek odamegy egy tanárhoz, és kérdez tőle valamit, akkor nyugodtan válaszolhat. Később azonban azt is elmondta Gulyás, hogy a szexuális felvilágosítás a szülő feladata.

A miniszter szerint Amerikában transznemű emberek bemennek a 12 éves gyerekekhez az iskolába, Magyarországon erre viszont nincs szükség.

És most valami egészen más

Az egyik újságíró felvetette, hogy milyen lesz a kapcsolata Magyarországnak a brexit utáni Egyesült Királysággal. Gulyás kijelentette, hogy továbbra is számítanak a britekre, és abban vagyunk érdekeltek, hogy a kapcsolat továbbra is jó maradjon. A miniszter válaszában egyébként leginkább az Európai Uniót okolta azért, hogy a britek kiléptek.

A Covid-oltást csak törvénymódosítással lehetne kötelezővé tenni

A kormány egyelőre nem tervezi, hogy a koronavírus elleni oltást kötelezővé tegyék, bár az ezzel kapcsolatos társadalmi vitának van értelme Gulyás szerint. Akár úgy is, hogy esetleg bizonyos foglalkoztatási körökben, például az oktatásban vagy az egészségügyben lehetne megfontolni kötelezővé tételt. Kihangsúlyozta azonban, hogy a kormány részéről jelenleg nincs ilyen törekvés.

Mit javasol azoknak, akiket kínai vakcinával oltottak be és nincs védettségük?

Akit beoltottak és két oltást kapott, annak semmit nem kell tennie, válaszolta a miniszter a kérdést kikerülve. Valamennyi gyártó esetén vizsgáljuk azt, hogy kell-e harmadik oltás, a szakemberek szerint vélhetően erre minden oltottnak szüksége lesz. Az már szakmai kérdés, tette hozzá Gulyás, hogy a harmadik adagot hány hónap után adják be.

Olvasói sztorik