Belföld europoli

Brüsszel elkaszálhatja a magyar kormány helyreállítási tervét, több fronton is szorongatják Orbánt

AFP
AFP

Az Európai Bizottság nem akarja jóváhagyni annak  a 7,2 milliárd eurós támogatásnak a folyósítását, amelyet Magyarország kért az uniós helyreállítási alapból – írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a Politico. A név nélkül nyilatkozó tisztviselők szerint ugyanis a magyar kormány benyújtott terve nem felel meg a szervezet által támasztott korrupcióellenes kritériumoknak.

Az EU helyreállítási alapjának szabályai szerint a nemzeti kiadási terveknek figyelembe kell venniük az egyes országok számára megfogalmazott ajánlásokat, és nyomonkövetési rendszert kell létrehozniuk az összeférhetetlenségek, a korrupció, a csalások, valamint a kettős  finanszírozás megakadályozására. Magyarországtól többek között azt kérték, hogy javítsa a közérdekű információkhoz való hozzáférést, és erősítse meg az igazságszolgáltatás függetlenségét. A Bizottság szóvivője hivatalosan annyit közölt, hogy Magyarország tervének értékelése folyamatban van.

A pályázat jóváhagyásának határideje jövő hétfő. Magyarországnak eredetileg 5900 milliárd forint járt volna a helyreállítási alapból, a kormány azonban úgy döntött, hogy csak a támogatás 2500 milliárd forintos, vissza nem térítendő részére tart igényt, a kedvezményes hitelkeretre nem.

Mindeközben a Guardian arról ír, hogy európai parlamenti képviselők egy csoportja arra szólította fel Ursula von der Leyent, a Bizottság elnökét, hogy egy újonnan létrehozott uniós törvény alkalmazásával fagyassza be a Magyarországnak kifizetett uniós pénzeket „a jogállamiság súlyos megsértése miatt”. Kérésükben egy olyan, uniós jogi szakértők által készített jelentésre hivatkoznak, mely szerint az EU-os források magyarországi elköltése nem elég átlátható, az ügyészség nem hatékony, a bírói függetlenségre pedig nincs garancia. A jelentést Daniel Freund német zöldpárti EP képviselő megrendelésére készítette három jogászprofesszor.

Von der Leyen az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén közben arról beszélt, hogy nincs most fontosabb téma az EU-ban, mint az uniós alapértékekkel és az emberi jogokkal szembemenő magyar melegellenes törvény, és minden jogi eszközt be fognak vetni azért, hogy az Orbán-kormány módosítsa azt.

Kapcsolódó
Az Európai Parlament talált pár trükköt, amivel fel lehet lépni a homofób pedofiltörvény ellen
Az EP elvégezte a jogi munkát, és talált indoklást, ami alapján alkalmazni lehetne a jogállami mechanizmust a magyar kormány ellen a homofób pedofiltörvény miatt.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik