Nagyvilág europoli

Az EP mielőbb hozzáfogna a jogállamisági feltételrendszer vizsgálatához, a Fidesz éppen tőlük félti a jogállamiságot

Alexandros Michailidis / SOOC / AFP
Alexandros Michailidis / SOOC / AFP

Késedelem nélkül kezdődjön el a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos vizsgálat – ezt kéri az EUrológus cikke szerint az Európai Parlament egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. A képviselők szerint a költségvetési feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazásához semmilyen útmutatóra nincs szükség, és a jogállamiság megsértésével mielőbb foglalkozni kell.

A vita akörül forog, hogy ugyan a jogszabály már január elseje óta hatályos, az Európai Bizottság – a tagállamok kérésére – ragaszkodik ahhoz, hogy egy útmutató alapján folytassa le az eljárásokat. Ebbe az útmutatóba pedig bele kívánják építeni az Európai Bíróság ítéletét, amely várhatóan az év végén dönt arról, hogy megfelel-e az uniós jognak maga a rendelet. Ezt a pert a magyar és a lengyel kormány indította.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a bizottsági iránymutatások nem változtathatják meg, bővíthetik ki vagy korlátozhatják a feltételrendszerről szóló rendeletet. Az útmutató értelme az lehet, hogy tisztázza, hogyan alkalmazzák majd a gyakorlatban a jogszabályt, és hogyan és milyen módszertan alapján zajlik majd az eljárás. Ugyanakkor az útmutatónak tartózkodnia kell a rendeletben található absztrakt fogalmak részletekbe menő meghatározásától. A képviselők felszólítják a Bizottságot, hogy késedelem nélkül vizsgálja ki a jogállamiság bármely olyan megsértését, amely „kellően közvetlenül érinti az Unió költségvetésével való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét”. Rámutatnak: „egyes tagállamokban a helyzet már most azonnali […] intézkedést tesz szükségessé”.

Az állásfoglalást nagy többséggel, 529 szavazattal, 150 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett fogadták el.

A nem-mel szavazók között voltak a lap szerint a fideszes képviselők. A képviselőcsoport közleményében azt írta, hogy “az EP baloldali többsége újra kinyilvánította azt a politikai szándékát, hogy Magyarország és Lengyelország szuverenitását durván korlátozza, és a brüsszeli érdekeket mindenben kiszolgáló baloldali bábkormányokat segítsen hatalomba ezekben az országokban is”.

A különböző érdekek által motivált európai politikai ámokfutás a Parlamentet teljes szereptévesztésbe sodorta és az intézmény tekintélyét és megítélését visszafordíthatatlanul lerombolta. Meg kell állítani ezeket a folyamatokat, mert ezek jelentik az igazi veszélyt az európai jogállamiságra!

– mondta a döntés kapcsán Kósa Ádám fideszes politikus.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik