Nagyvilág

Petesejtért Csehországba, béranyáért Grúziába utaznak a magyar meddő párok

Magyarországon illegális a béranyaság, és a petesejt-adományozás is rendkívül korlátozott, de a világban sok helyen van rá lehetőség. Hozzánk közeli országokban is, így a meddő magyar párok közül is évente több tucatnyian keresik külföldön a megoldást olyanok, akik számára nincs más lehetőség a gyermekáldásra – írta meg a Növekedés.hu.

Magyarországon csak akkor van lehetőség petesejtadományozásra, ha a meddő párnak van egy 35 év alatti nőrokona, aki már szült, vállalja a petesejtleszívást, és az azt megelőző hormonkezelést. Elvileg anonim módon adományozott petesejtet is beültetnek, de ez a gyakorlatban nem működik, és ennek az is az oka, hogy a petesejtért nem lehet fizetni nálunk a donornak, mert ez szervkereskedelemnek minősül. A lap szerint meddő párok tucatjai utaznak Magyarországról  Csehországba vagy Szlovákiába, ezekben az országokban szinte önálló petesejtturizmus-iparág épült ki: a cseh Reprofit vagy az Unica klinikák is a világ minden tájáról fogadnak meddő párokat Prágában, illetve Brno-ban, ahogyan a pozsonyi székhelyű Repromedica is.

A lap beszámol a Georgiában (Grúzia) született Mariam Kukunashvili történetéről: neki és férjének a petesejt-adományozás nem segített, így béranyától született a három gyermeke. Saját megpróbáltatásaiból tanulva hozta létre a New Life-ot, ami mára egy IVF-klinikákat, petesejt-adományozást és béranya-ügynökségeket magában foglaló globális hálózattá nőtte ki magát, amely már 73 különböző országból való szülőpárnak segített. Magyarországon ugyan a jogszabályi korlátok miatt nem működtet irodát, de Ukrajnában és Lengyelországban, valamint Tbilisziben igen. Honlapja magyarul is elérhető, azon pedig már

all inclusive béranyaprogramot is kínálnak.

A béranyaságot ugyanis 1997 óta engedélyezi a törvény Grúziában, és az itteni születési anyakönyvi kivonatban nem szerepel sem a béranyaság, sem a petesejt-adományozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik