Belföld koronavírus

Kásler a járvány ellenére elrendelte a lombikklinikák kinyitását

Kásler Miklós miniszter a napokban a járványügyi veszélyhelyzet ellenére elrendelte a lombikbébi-kezelések folytatását. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint másként a népességfogyás lassítása mint társadalmi cél törést szenvedne. A szakma ellenáll, egyelőre országszerte zárva maradtak a klinikák.

A 24.hu információja szerint az egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós március 21-én körlevelet küldött a klinikákat fenntartó egészségügyi intézmények vezetőinek. Emlékeztetett, hogy korábban elrendelték minden olyan halasztható orvosi beavatkozás felfüggesztését, ami nem tartozik a sürgősségi ellátás körébe. A rendelkezés célja egyrészt az volt, hogy a betegforgalom csökkentésével gátolják a járvány terjedését, másrészt hogy a felszabaduló erőforrásokkal az egészségügy a veszélyhelyzetben teljes kapacitással a koronavírusos betegek ellátására koncentrálhasson.

Kásler aztán a levél folytatásában kifejti, hogy

a lombikbébi-kezelések (IVF) nem tartoznak a sürgősségi beavatkozások közé, de elhalasztásuk számos negatív társadalmi következménnyel járna, ezért elrendeli, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt is végezzék el őket.

Csütörtökön megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályát.

A minisztérium nem tagadta a rendelkezés létét. A sajtóosztálytól érkezett okfejtés szerint azért nem ajánlott az IVF-kezelések felfüggesztése, mert a nőknél szövődmények jelentkezhetnek a várt eredmények nélkül, és pszichológiai szempontból is negatív hatású lehet a gyermeket kívánó pár számára.

Társadalmi szempontból pedig egyértelmű cél a népességfogyás lassítása, ami komoly törést szenvedhet abban az esetben, ha most nem fogannak meg azon gyermekek, akiket szüleik kívánnak.

– magyarázta az Emmi sajtóosztálya.

Úgy tudjuk, hogy a szakma képviselői nem osztják nema miniszter álláspontját. Az állami klinikák – szintén miniszteri utasításra – már a múlt héten beszüntettek minden beavatkozást, sőt az épületeket is bezárták, ezen pedig Kásler felszólítására sem változtattak.

A győri Kaáli Intézet orvosigazgatója, Kőrösi Tamás a Kásler-levélre vonatkozó konkrét kérdésünkre érdemben nem válaszolt, de közölte, hogy továbbra sem végeznek meddőségi kezeléseket, és szerinte ez az eljárás megfelel mind az európai, mind az amerikai szakmai szervezetek érvényben lévő ajánlásának.

A betegek és a dolgozók védelme érdekében csak telefonos ügyeletet tartunk naponta 8-16 óra között, a konzultációkat és megbeszéléseket pedig online végezzük

– írta a nemrég állami tulajdonba került intézet vezetője, hozzátéve, hogy a pácienseiket arra készítik fel, hogy a „karantén” felszámolása után késedelem nélkül újraindulnak a beavatkozások. Kőrösi megjegyezte, hogy az intézete országos ellátást végez, „ezért lelhetetlen/elkerülhetetlen lenne, hogy rövid időn belül ne kerüljenek kontaktba COVID-19-vel fertőzött beteggel”.

Megkerestük Horpácsy Balázst, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ IVF-programok működéséért felelős főigazgató-helyettesét, azt tudakolva, ők hogyan foglaltak állást a miniszter és az intézetek között kialakult vitában, de ő nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A kormány tavaly vásárolt meg hat hazai meddőségi központot, az „államosításról” a  december 19-ei Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet. Ebben úgy fogalmaztak, hogy a vállalkozások megszerzését – tekintettel a népességfogyás hatékony megállításának és a meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tételének szükségességére – közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítik.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik