Nagyvilág europoli

A Fidesz az uniós vakcinaigazolvány ellen kampányolt, majd képviselői megszavazták azt

Denis LOVROVIC / AFP
Denis LOVROVIC / AFP

Az EUrologus cikke szerint nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését. Az új dokumentum július 1-jétől lesz elérhető minden uniós polgár számára, aki rendelkezik oltással, vagy friss negatív teszteredménnyel, vagy már átesett a koronavírus-fertőzésen. A jogszabályt még el kell fogadnia a tagállamok tanácsának, de ez már csak egy formális döntés, a tartalomban nem lesz változás.

Az uniós védettségi igazolvány egy QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. A jogszabály értelmében az igazolvány birtokosait nem lehet az utazások során, a határok átlépésekor további tesztre vagy karanténra kötelezni. Ilyen korlátozásokat csak akkor léptethetnek életbe, ha azokat a népegészség védelme feltétlenül megkívánja, és akkor is csak a szükséges, arányos mértékben, figyelembe véve a rendelkezésre álló tudományos tényeket, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által közzétett járványügyi adatokat. Az ilyen korlátozásokat lehetőség szerint 48 órával bevezetésük előtt jelezni kell a többi tagállamnak és a bizottságnak, illetve 24 órával bevezetésük előtt nyilvánosságra kell hozni őket.

A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait. Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett vakcinákat illeti, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e azokat vagy sem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a Szputnyik- vagy Sinopharm-vakcinával oltottak esetében a célország hatóságain múlik, hogy lehet-e korlátozásmentesen utazni.

Eddig hazánk a következő uniós országokkal kötött kétoldalú megállapodást: Szlovákia, Csehország, Horvátország, Ciprus, Szlovénia – azaz ezek az államok elfogadják a magyar védettségi igazolást.

A lap szerint a magyar képviselők szavazata megoszlott: a Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatta, a Momentum ellenezte az igazolvány bevezetését, míg a Demokratikus Koalíció négy képviselője tartózkodott. A Fidesz korábban általában bírálta ezt a kezdeményezést, Szijjártó Péter külügyminiszter még néhány hete Brüsszelben is arról beszélt, hogy Magyarország ragaszkodni fog a diszkriminációmentességhez. Ehhez képest most mégis támogatták a fideszesek ezt a javaslatot.

Hidvéghi Balázs fideszes képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a korlátozások leküzdéséhez ugyan hozzájárulhat egy uniós igazolvány, de a járvány elleni valódi megoldást csak a tömeges oltás jelenti. Az MSZP-s Ujhelyi István közleményben jelezte, a végső kompromisszum magyar szempontból nem tökéletes, de a lehetséges keretek között a legrugalmasabb. A két momentumos képviselő, Cseh Katalin és Donáth Anna nemmel szavazott, mert nem értenek egyet azzal, hogy a nyugati vakcinák előnyt élveznek a keletiekkel szemben. Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő azt mondta, hogy az oltások közötti különbségtétel diszkrimináció – igaz, a Telex szerint végül ő is igennel szavazott.

Donáth Anna szerint lobbizhatott volna a kormány az elmúlt hónapokban az orosz és kínai gyártóknál, hogy kérjenek uniós jóváhagyást, mert „akkor végre a magyar emberek profitálnának abból, hogy Orbán Viktor olyan szívélyes kapcsolatban áll keleti diktátorokkal.”

Koronavírus

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik