Nagyvilág

Információs töketlenkedés vezetett a halálos washingtoni zavargáshoz

ALEX EDELMAN / AFP
ALEX EDELMAN / AFP
Nem kaptak időben segítséget a Capitoliumban maradt rendőrök: se infót, se Gárdát.

Elég kaotikusan terjedtek a fontos információk idén január 6-án az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban, amit megostromoltak Donald Trump hívei. A BBC News szerint a szenátusi vizsgálóbizottság dióhéjban erre jutott, amikor az öt halálos áldozattal járó összecsapás körülményeit vizsgálta, ami után mintegy 450 emberrel szemben emeltek eddig vádat.

Fontos megemlíteni, hogy az amerikai szenátusban egyenlő számú demokrata és republikánus képviselő van, így nem meglepő, hogy Donald Trump előző elnök szerepét nem nagyították fel túlzottan, épp csak megemlítették, hogy a Capitoliumtól távolabb beszédet tartott, majd híveit arra ösztökélte, sétáljanak az épülethez.

A jelentés szerint a fő hiba az volt, hogy ugyan megvolt a hírszerzésnek az információja arról, mi várható és mi történik épp, ezek az információk nem jutottak el elég gyorsan a rendőrséghez, pláne nem a Capitoliumot belülről őrző rendőrökhöz. Az említett hírszerzési információk se voltak amúgy elegendőek, nem fésülték át kellően a netet, pedig rengeteg szó esett a közösségi médiában arról, mire készülnek a demonstrálók.

Még a washingtoni Nemzeti Gárdát se mozgósították időben, csak három órával azután érkeztek meg egységeik, hogy a rendőrség először kérte ezt. Mindez sok súlyosan sérült rendőrt eredményezett.

A jelentés információit a rendőrségtől, a szövetségi nyomozóhatóság FBI-tól és a Belbiztonsági Minisztériumtól szerezték be, bár egyes amerikai források szerint ezek az információk nem voltak olyan teljesek, mint elvárni lehetett volna.

A jelentés egyik fő megállapítása, hogy a Capitolium saját rendőri erejének vezetője fordulhasson direkt a Nemzeti Gárdához. Eddig ugyanis Pentagon-engedélyhez volt kötve mindez, és ez most is értékes órák elfecsérlését jelentette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik