Nagyvilág

Kizárt, hogy ne válasszák újra ENSZ-főtitkárnak Guterrest

António Guterrest az ENSZ nagyhatalmakból álló Biztonsági Tanácsa is támogatja, és egyedüli jelölt is.

Az ENSZ eddigi főtitkárát, António Guterrest javasolta ismét a világszervezet főtitkárának újabb öt évre kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) – írja az MTI. A javaslat – ami a legfontosabb lépés a világszervezet főtitkárának kiválasztásában – ezzel a 193 tagállamú ENSZ Közgyűlése elé kerül, aminek jóvá kell hagynia a kinevezést. Diplomáciai források szerint erre egy június 18-án esedékes plenáris ülésen kerülhet sor.

A portugál politikusnak nincs hivatalos kihívója, ezért szinte magától értetődik, hogy ő marad az ENSZ főtitkára, ami várhatóan a jövő héten válik hivatalossá. Guterres lehetséges újabb, öt évig tartó főtitkári megbízatása januárban venné kezdetét.

A BT kedden zárt ajtók mögötti ülésén döntött a portugál politikus újraválasztásáról, aki 2017-ben lett először a világszervezet főtitkára, és aki rendelkezik a BT öt állandó, vétójoggal rendelkező tagállamának (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia) a támogatásával.

A 72 éves Guterres korábban egy évtizedig volt az ENSZ menekültügyi főbiztosa, ezt megelőzően pedig Portugália miniszterelnöke volt 1995 és 2002 között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik