Nagyvilág

ENSZ-főtitkár: A klimaváltozás súlyos vészhelyzet, azonnal cselekedni kell

Azonnali lépéseket sürgetett a klímakatasztrófa elkerülése érdekében Abu-Dzabiban António Guterres ENSZ-főtitkár, arra hivatkozva, hogy a klímaváltozás folyamata gyorsabban megy végbe, mint azt az előrejelzések jósolják.

Azért vagyunk itt, mert a világ a klímaváltozást érintő súlyos vészhelyzettel áll szemben

– mondta a világszervezet főtitkára az Egyesült Arab Emírségek fővárosában rendezett találkozón, amelynek célja a szeptemberi New York-i klímacsúcs előkészítése. „Minden egyes hét a klímaváltozással kapcsolatos újabb pusztítást hoz magával” – fogalmazotta, a jelenségre példaként említve az árvizeket, az aszályokat, a hőhullámokat, a tűzeseteket és a súlyos viharokat.

A klímaváltozás gyorsabb ütemben halad előre, mint mi

– figyelmeztetett Guterres.

Tudatában vagyunk azonban annak, hogy ha még teljes mértékben is betartjuk a párizsi megállapodás kötelezettségvállalásait, így is legalább 3 Celsius-fokos növekedéssel kell szembenéznünk az évszázad végére, ami katasztrófát jelentene az élet számára

– hívta fel a figyelmet az ENSZ-főtitkár. „A helyzet csak rosszabbodni fog, hacsak nem cselekszünk ambiciózusan és sürgősen” – tette hozzá.

Az ENSZ kezdeményezésére New Yorkban tartandó szeptemberi klímacsúcs lesz az első olyan találkozó a 2015-ös párizsi megállapodás óta, amelyen a világ vezető hatalmainak politikusai is részt vesznek.

(MTI, kiemelt kép: Karim Sahib/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik