Nagyvilág

Lukasenka: Svájcból érkezett jelzés alapján rendeltek el bombariadót a Ryanair-gépen

Siarhei LESKIEC / AFP
Siarhei LESKIEC / AFP

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azóta, hogy vasárnap eltérítettek az országban egy Ryanair-gépet, fedélzetén egy ellenzéki aktivista-újságíróval, akit a landolást követően azonnal letartóztattak, írja az Independent.

A politikus szerdán reggel képviselőknek beszélt arról Minszkben, hogy Svájcból érkezett jelzés alapján rendeltek el bombariadót a fedélzeten.

Azt is mondta, Európa Fehéroroszország destabilizálásán dolgozik.

Ahogy megjósoltuk, a rosszakaróink az országon belül és kívül is változtattak a támadási módszereiken. Számos vörös vonalat léptek át, de a józan ész és az emberi erkölcs határait is átvágták

– fogalmazott.

Mint ismert, Raman Prataszevics vasárnap a Ryanair Athénból Viliusba tartó járatán tartózkodott, amikor a fehérorosz légtérben bombafenyegetésre hivatkozva eltérítették a járatot és emiatt Minszkben kellett landolnia. Robbanóanyagot nem találtak a fedélzeten, de a disszidált férfit letartóztatták. Azóta előkerült egy videó róla és a barátnőjéről is, de mintha mindketten egy bemagolt szövegben ismerték volna el bűnösségüket, tehát valószínűleg kényszerítették őket a felvétel elkészítésére.

Kapcsolódó
Kicsoda a fehérorosz újságíró, aki miatt eltérítettek egy utasszállítót?
Roman Protaszevics hiába disszidált Fehéroroszországból, szúrta a rezsim szemét, mert külföldről irányította a tömeges tüntetéseket. Lukasenka pedig nagyon tarthatott tőle, ha egy gépet is földre parancsolt miatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik