Nagyvilág

Az amerikai elnök gyalázatos incidensnek nevezte a fehérorosz gépeltérítést

MTI/AP/Evan Vucci
MTI/AP/Evan Vucci

Joe Biden amerikai elnök hétfőn „a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének” és „gyalázatos incidensnek„  nevezte Fehéroroszország azon akcióját, amelyben eltérítettek egy utasszállító repülőgépet azért, hogy letartóztathassanak egy ellenzéki újságírót.

Az ügyről Biden akkor nyilatkozott – csatlakozva egyúttal a nemzetközi vizsgálatot szorgalmazó felhívásokhoz –, miközben az Európai Unió tagállamai, a Ryanair légitársaság Litvániába tartó járatának vasárnapi eltérítésére reagálva, megállapodtak, hogy újabb szankciókat léptetnek életbe Fehéroroszországgal szemben, egyebek közt kitiltva a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatokat az unió 27 tagállamának légteréből és repülőtereiről.

Az Athénból Vilniuszba tartó járatot a fehérorosz légiirányítás egy bombafenyegetésre hivatkozva késztette minszki kényszerleszállásra.

Nyilatkozatában Biden felháborodását fejezte ki azzal a videofelvétellel kapcsolatban is, amelyet a fehérorosz hatóságok a Ryanair gép kényszerleszállása után Minszkben letartóztatott Raman Prataszevicsről készítettek. Az Aljakszandr Lukasenka elnök autoriter rendszerével szembeni tömegtüntetések szervezésében kulcsszerepet játszó NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjével készített hatósági felvételt hétfőn éjjel sugározta a fehérorosz állami televízió.

Kapcsolódó

A 26 éves fiatalember ebben azt mondta, hogy – ellentétben bizonyos sajtójelentésekkel – jó egészségi állapotban van, nincsenek szívproblémái. Elmondta, hogy jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, ahol „a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően” bánnak vele. Hozzátette, hogy a továbbiakban is együttműködik majd a nyomozásban, és beismerő vallomást fog tenni „a Minszk városában zajlott tömeges zavargások szervezésének tényállásában”.

Ez a gyalázatos incidens és a videó, amelynek elkészítésében Prataszevicsről a jelek szerint kényszer hatására vett részt, szégyenletes támadást jelentenek a politikai másként gondolkodással és a sajtószabadsággal szemben

– mondta nyilatkozatában Biden.

Az Egyesült Államok csatlakozik a világ számos országának felhívásához, hogy engedjék őt szabadon, ahogy azt a több száz politikai foglyot is, akit jogsértően vett őrizetbe a Lukasenka-rezsim.

A Fehér Ház külön közleményben tudatta, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn beszélt Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, és azt ígérte neki, hogy „az Egyesült Államok az EU-val és más szövetségesekkel összehangolva felelősségre fogja vonni a Lukasenka rezsimet”.

Közben az amerikai kongresszus két tagja, Dick Durbin illinois-i demokrata és Marco Rubio floridai republikánus szenátor közös közleményben sürgette a Biden-kormányt, hogy az incidens miatt tiltsa meg az amerikai légitársaságoknak a fehérorosz légtérbe való belépést.

Meg kell védenünk az ártatlan utasokat az önkényuralmi rezsimtől, és szolidaritást kell vállalnunk azokkal a disszidensekkel, akiket célba vesznek

– írták.

Kapcsolódó
Az EU vezetői meglepően gyorsan mondtak igent a Belarusz elleni szankciókra
Egy sor szankciót jelentettek be, valamint felkérik az európai légitársaságokat, hogy kerüljék el a belarusz légteret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik