Nagyvilág

Közzétettek egy videót a fehérorosz újságíró barátnőjéről is, de mintha bemagolt volna mindent, amit mondott

Telegram
Telegram

Nemzetközi segítséget kért fia szabadon bocsátásáért Raman Prataszevics vasárnap őrizetbe vett fehérorosz újságíró-aktivista édesanyja, írja a Guardian.

Kapcsolódó

Natalia Prataszevics lengyelországi otthonából az AFP hírügynökségnek arról beszélt,

kérek és könyörgök. Az egész nemzetközi közösséghez szólok most annak érdekében, hogy megmentsék. Csak egy újságíró, csak egy gyerek, de könyörgöm a segítségért. Meg fogják őt ölni.

Férje, Dimitrij Prataszevics, aki korábban 30 évig szolgált a hadseregben, de fia tevékenysége miatt minden rangjától megfosztották, arról beszélt,

az ügyvéd meg akarta látogatni ma, de elutasították a kérelmét, nem mehetett be. Azt sem tudjuk, hogy ott van-e még egyáltalán, milyen állapotban van, hogy érez. A hatóságok azzal is kínoznak, hogy az utolsó pillanatokig nem mondják el a hozzátartozóknak, hol tartják fogva a szeretteiket.

Kedden este az újságíró-aktivista barátnőjéről, Sofia Sapegáról is megjelent egy videót a közösségi oldalakon. Teljesen olyan, mintha egy bemagolt szöveget mondana el kényszerítés alatt.

A felvételen beismeri, hogy egy olyan Telegram-csatornának a szerkesztője volt, ami személyes információkat szivárogtatott fehérorosz rendőrökről és titkosszolgálatiakról.

A videó alapján egyértelműnek tűnik, hogy börtönnel fenyegették meg, pedig ő nem is játszott jelentős szerepet a tavalyi tüntetéshullám szervezésében.

Anne Dudich, Sapega édesanyja a Reuters megkeresésére elmondta, lánya mindig távol tartotta magát a politikától.

A reményeimet már csak a csodára alapozom és arra, hogy tudom, a lányom nem bűnös semmiben. Egyszerűen rosszkor volt rossz helyen.

A videóval kapcsolatban arról beszélt, még a barátai is felhívták őt, hogy valami nincs rendben azzal.

Inog a székben, felfelé néz. Mintha félne attól, hogy valamit elfelejt. Kinagyítottam a felvételt, amennyire tudtam, és úgy tűnik, jól van. Összepakoltunk neki meleg ruhákat és Minszkbe utazunk. Megpróbálunk átadni neki egy csomagot, mert csak egy vékony kabát van nála

– magyarázta.

Közölte, egyelőre őket nem tájékoztatták arról, mivel vádolják a gyermeküket.

Mint ismert, Raman Prataszevics vasárnap a Ryanair Athénból Viliusba tartó járatán tartózkodott, amikor a fehérorosz légtérben bombafenyegetésre hivatkozva eltérítették a járatot és emiatt Minszkben kellett landolnia. Robbanóanyagot nem találtak a fedélzeten, de a disszidált férfit landolás után azonnal őrizetbe vették.

Kapcsolódó
Kicsoda a fehérorosz újságíró, aki miatt eltérítettek egy utasszállítót?
Roman Protaszevics hiába disszidált Fehéroroszországból, szúrta a rezsim szemét, mert külföldről irányította a tömeges tüntetéseket. Lukasenka pedig nagyon tarthatott tőle, ha egy gépet is földre parancsolt miatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik