Belföld europoli

Elfogadhatatlannak nevezte Szijjártó a Ryanair-gép földre kényszerítését

MTI/EPA/DPA/Marcus Brandt
MTI/EPA/DPA/Marcus Brandt

Elfogadhatatlan a Ryanair légitársaság járatának vasárnapi, fehéroroszországi földre kényszerítése – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban. A külügyminisztérium hétfőn visszafogottabban reagált a történésekre, az ATV kérdésére csak annyit közöltek, hogy: „Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz. Ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi.”

Kapcsolódó

Szijjártó az MTI-nek kedden úgy fogalmazott:

elfogadhatatlan egy polgári forgalomban részt vevő repülőgép földre kényszerítése mindenfajta indok nélkül, főleg úgy, hogy az két európai uniós ország között közlekedett.

A külügyminiszter hozzátette, örül annak, hogy az EU „végre” gyorsan, határozottan, kellő eréllyel és egységesen lépett fel ebben a kérdésben.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

Kapcsolódó

Az EU hétfői csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét. Emellett újabb szankciók elfogadását kezdeményezték.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik