Nagyvilág

A hatósági nyomás miatt lett öngyilkos egy belarusz tini

Piotr Lapinski / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Piotr Lapinski / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Dmitrij Sztahovszki részt vett a diktatúra elleni tüntetéseken, majd elkezdték zaklatni a hatóságok.

Megölte magát egy fehérorosz kamasz, mert nem bírta a rá nehezedő hatósági nyomást – közölte a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szerdán az MTI szerint. A fiú ellen azért indítottak vizsgálatot, mert részt vett kormányellenes tüntetéseken. Dmitrij Sztahovszki néhány órával azután vetett véget életének, hogy biztonsági tisztségviselők kihallgatták. A kamasz utolsó üzenete a közösségi médiában a következő volt:

Ha ezt olvasod, már nem vagyok életben, és ezért a nyomozó bizottság tehető felelőssé. Ha nem nőtt volna rajtam az erkölcsi nyomás, akkor sohasem mertem volna elkövetni egy olyan borzalmas tettet, mint az öngyilkosság. De elfogyott az erőm.

A tizenéves – aki a Vjaszna szerint árva volt – elismerte, hogy részt vett kormányellenes tüntetéseken. Sztahovszki egyes források szerint 17, más források szerint 18 éves volt. A nagyobb bűncselekmények ügyében vizsgálódó állami nyomozó bizottság nem kommentálta a hírt. Egy közleményben annyit írt, hogy holtan találtak egy 18 éves minszki lakost.

Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő ellenzéki vezető lesújtónak nevezte a fiú halálát. Aljakszandr Lukasenka elnök „terrorban tartja az országot, egyre több és több az áldozat” – írta a politikus a Twitteren. „Meg kell állítani az állami terrort” – jelentette ki.

Elcsalt választás, állami terror

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék azt állította, hogy meghamisították az eredményeket, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet ismerte el győztesnek. A választásokat követően tömegtüntetések kezdődtek, amiket a biztonsági erők könyörtelenül levertek.

A hatósági túlkapások miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok is szankciókat szabott ki Fehéroroszországra. A tiltakozó megmozdulások során összesen több mint 30 ezer embert vettek őrizetbe. A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban sokan megsérültek, és néhányan meghaltak. Cihanouszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldön keresett menedéket.

(Kiemelt képünk illusztráció, egy varsói, belarusz ellenzékpárti tüntetésen készült.)

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik