Nagyvilág europoli

Az Európai Parlament szeretné látni, mire költenék el a tagországok az uniós segélycsomagot

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az EP a nemzeti helyreállítási lépésekkel kapcsolatos összes információt meg akarja kapni, mert így biztosítható a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz demokratikus ellenőrzése, közölte az Európai Parlament.

A képviselők a csütörtökön 602 szavazattal, 35 ellenszavazat és 56 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban megismételték: a vonatkozó rendelet értelmében az Európai Parlament jogosult hozzáférni a nemzeti tervek végrehajtásával kapcsolatos összes információhoz.

A képviselők számítanak arra, hogy a Bizottságtól megkapják a már beérkezett nemzeti tervekben található háttéranyagokat és a reformok és beruházások összefoglalóit (május 18-ig 18 tagállam nyújtotta már be terveit). A képviselők a dokumentumokat könnyen feldolgozható és összevethető formátumban kívánják kézhez kapni, együtt a tagállamok által benyújtott fordításokkal.

A képviselők szerint a Bizottság a nemzeti tervekről várható végső döntés előtt is megoszthatná velük azok előzetes értékelését, hiszen az értékelés jól halad és a legtöbb nemzeti tervet valószínűleg elfogadják. A Parlament bevonása viszont javítana a kéthavonta esedékes helyreállításról folyó párbeszéden.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik