Nagyvilág

Gyanúsítottként hallgatja ki a korrupcióellenes ügyészség Sebastian Kurz osztrák kancellárt

MTI/EPA/Christian Bruna
MTI/EPA/Christian Bruna

Gyanúsítottként hallgatja ki az osztrák korrupcióellenes ügyészség (WKStA) Sebastian Kurz kancellárt és a kabinetfőnökét, Bernhard Bonellit. A gyanú szerint hamist vallomást tettek egy vizsgálóbizottság előtt, amit eredetileg az Ibiza-botrány kivizsgálására hoztak létre, de mára több korrupciós botránnyal is foglalkozik – írja a 444.hu az ORF és Süddeutsche Zeitung összeállításai alapján.

A cikk szerint Kurzot azzal gyanúsítják, hogy hazudott az osztrák állami befektetési alap (ÖBAG) vezetőjének, Thomas Schmidnek a kinevezésével kapcsolatban. A kancellár ugyanis azt állította, hogy nem vett részt Schmidt kinevezésében, de az ügyészséghez eljutott üzenetek pont az ellenkezőjét bizonyítják. Az osztrák alkotmánybíróság most kimondta, hogy Kurznak és a kancelláriának több ezer e-mailt és aktát kell a vizsgálóbizottság rendelkezésére bocsátania.

A gyanúsításra reagálva Kurz szerda este azt mondta, igazat mondott a bizottság előtt, és tiszta a lelkiismerete. Ezért szerinte nem kell lemondania. Szerinte legfeljebb rosszul emlékezett, amikor a meghallgatáson beszélt, most pedig kiforgatják a szavait.

A kancellár ellen a Neos nevű ellenzéki párt tett feljelentést. A párt elnöke, Beate Meinl-Reisinger az ügyészség lépéséről azt mondta,

ez egy erős jele annak, hogy működik a jogállam, mivel a törvény előtt mindenki egyenlő.

A vizsgálóbizottság egy Ibizán felvett kompromittáló videóról kapta a nevét, ami végül 2019-ben az akkori osztrák kormány bukásához vezetett. A rejtett kamerával készült felvételeken a szabadságpárti Heinz-Christian Strache későbbi alkancellár a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik