Nagyvilág koronavírus

WHO: aggasztó a vírus indiai változata

MTI/EPA/Idrísz Mohammed
MTI/EPA/Idrísz Mohammed

Aggasztónak nevezte a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – írja az MTI. Az ENSZ egészségügyi szervezetének hétfői genfi sajtótájékoztatóján Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi vezetője közölte, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredményei szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a variánsra – mondta.

A WHO korábban a SARS-CoV-2 nevű vírus brit, dél-afrikai és brazil változatát minősítette aggasztónak.

Van Kerkhove közölte, hogy a részleteket kedden teszi közzé a WHO a szokásos heti járványügyi jelentésében. Hozzátette, hogy még sok kutatást kell elvégezni a mutánssal kapcsolatban, annak érdekében, hogy megtudják, milyen gyorsan terjed és mennyire fertőzőképes ez a vírusfajta, illetve milyen mértékben csökkenti a védőoltások hatékonyságát.

Egyelőre nincsenek ismereteink olyan tényezőkről, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyógyszereink és a védőoltásaink ne lennének hatékonyak. És ez lényeg

– mondta Van Kerkhove, aki hangsúlyozta, hogy továbbra is be kell tartani az egészségügyi előírásokat, a társadalmi távolságtartást, a maszk viselését, az érintkezések csökkentését.

A jövőben is találkozni fogunk aggasztó variánsokkal, és mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a terjedésüket, korlátozzuk a fertőzéseket és csökkentsük a betegség súlyosságát

– tette hozzá.

Az új változat az egyik – de korántsem egyetlen – ok, amely megmagyarázza a járvány felgyorsulását Indiában, ahol a koronavírus halálos áldozatainak száma megközelíti a negyedmilliót.

Kapcsolódó
Rémálommá vált a járvány pusztítása Indiában
Naponta több mint 300 ezer ember betegszik meg. A járvány brutális terjedésben nagy felelőssége van a kormánynak, de a kettős mutáns is közrejátszhat a rendkívüli mértékben emelkedő számokban.

Sok – egyebek mellett a krematóriumok statisztikájára hivatkozó – szakértő szerint a hivatalos adatok jóval alacsonyabbak a ténylegeseknél. A statisztikákban nem szereplő áldozatok elsősorban a nagyvárosokon kívül, a falvakban hunytak el, ahol kevés a kórház és nem készítenek naprakész listákat.

Szumija Szvamináthán, a WHO tudományos főtanácsadója közölte, hogy Indiában kutatások folynak az új variáns fertőzőképességének, az általa okozott betegség súlyosságának és az oltott emberek szervezetében keletkezett antitestek reagálóképességének felmérésére.

A WHO adatai szerint az új fertőzöttek száma több térségben, így Európában és az amerikai kontinensen is csökkenőben van, Dél- és Délkelet-Ázsiában viszont továbbra is meredeken felfelé ível a járványgörbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik