Nagyvilág

Orbán Csehország mellett van, talán az orosz krízis miatt

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
A visegrádi négyek egységét fejezte ki a magyar miniszterelnök, bár nem írta oda, hogy az orosz-cseh krízis miatt. Márpedig most ez a legnagyobb problémája a cseh kormánynak.

Kurtán nyilvánult meg Orbán Viktor kormányfő hétfőn a Facebook-oldalán:

V4 egyeztetés: Csehország mellett vagyunk // V4 discussion: we stand in solidarity with the Czech Republic

A kép alatt el is mondjuk, miért történik.

Dióhéjban: Csehország Oroszországgal diplomáciai kardcsörtetésbe kezdett, több tucatnyi diplomatát utasított ki az elmúlt másfél hétben a két állam. Ennek oka, hogy egy 2014-es lőszerraktár-robbanás a csehek szerint az orosz titkosszolgálatok aktív műveletének volt eredménye, nem pedig baleset. Ez a robbanás két halálos áldozattal járt.

A két állam közt a helyzet feszült, Orbán ugyan nem írta ki a Facebookra, miben vagyunk a csehek mellett, de elég könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy az orosz krízis miatt. Mivel az egyik képen Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő látható, benne van a pakliban, hogy az általában, történelmi okokból oroszellenes lengyel vezetés próbál tető alá hozni valamilyen intézkedést, a visegrádi négyek szintjén.

Fejlemény még a történetben az MTI híre szerint, hogy Csehország, Szlovákia és a balti államok után Románia is kiutasított hétfőn egy orosz diplomatát. Ennek oka részben a szolidaritás Csehországgal, részben a korábbi, ukrán határ menti orosz csapatmozgások.

Olasz-orosz csörte

Eközben az olaszoknál is zajlik egy ügy, aminek legfrissebb fejleménye, hogy nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz külügyminisztérium az olasz katonai attasé helyettesét, a haditengerészeti attasét. Curzio Panifici attasé kiutasítását hétfőn közölte a tárca a bekéretett Pasquale Terracciano olasz nagykövettel. A történet előzménye, hogy március végén kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz katonatisztet és egy olasz fregattkapitányt Olaszországban, mégpedig egy éjjeli találkozón, amikor a kapitány megpróbált bizalmas iratokat eladni orosz vevőjének. Azonnali hatállyal kiutasították az orosz nagykövetség két munkatársát, és Olaszország határozott tiltakozásának adott hangot az ügyben. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik