Nagyvilág

Oroszország kiutasított húsz cseh diplomatát

Oroszország kiutasított vasárnap húsz cseh diplomatát megtorlásul azért, mert előző nap tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból – írja az MTI. A nem kívánatos személlyé nyilvánított cseh diplomaták 24 órát kaptak a távozásra.

Előzőleg bekérették az orosz külügyminisztériumba Vitezslav Pivonka cseh nagykövetet, hogy kifejezzék Moszkva “határozott tiltakozását” az orosz diplomáciai képviselettel szembeni “barátságtalan intézkedés miatt”.

Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. A konkrét ok az, hogy erős a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek közük volt a vrbeticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága “nem bizonyított és kitalált ürüggyel” ilyen döntést hozott. Moszkva a kiutasítást “ellenséges lépésnek” és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette.

Kapcsolódó
A Szkripal-mérgezés orosz gyanúsítottjai állhattak a cseh lőszerraktár 2014-es felrobbantása mögött
Épp akkor jártak Csehországban, amikor a két emberéletet követelő robbanás történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik