Nagyvilág

32 éve él az olasz szigeten egyedül, most végleg mennie kell

Bruno Morandi / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP
Bruno Morandi / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP
Egy 81 éves olasz férfi három évtizedet töltött egy festői olasz sziget egyedüli lakosaként. Rég ki akarják tenni onnan, most magától döntött a távozás mellett.

Mauro Morandi 81 éves olasz állampolgár, akinek hatósági nyomásra el kell hagynia otthonát. Eddig sajnos szokványos történet lenne, ha nem élne a férfi 32 éve, 1989 óta ugyanazon a szigeten – egymaga.

Morandinak nincs a tulajdonában a sziget, pont a tulajdonos nemzeti park akarja őt elkergetni a Szardíniához közeli Budelliről – írja a BBC News. „Távozni fogok azt remélve, hogy a jövőben Budellit védeni fogják úgy, ahogy én óvtam 32 évig” – mondta a szomorú, magányos lakó.

A korábbi testneveléstanárnak annak idején elege lett a civilizáció átkaiból, a fogyasztási őrületből, az olaszországi politikai káoszból. Kitalálta hát, hogy elköltözik egy elhagyatott polinéziai szigetre, távol a civilizációtól. Az volt a terve, hogy barátaival együtt az olaszországi La Maddalena szigetén kezd, ahol dolgozik, és összeszed némi pénzt a nagy útra.

De aztán eljutott Budellire, ahol megismerte a sziget ott élő, nyugdíj előtt álló gondviselőjét, aztán a rózsaszín fövenyéről ismert szigeten maradt.

Azonban az utóbbi években nagyon ki akarták rakni a szűrét. A La Maddalena-i Nemzeti Park elnöke, Fabrizio Fonnesu tavaly azt mondta, engedély nélkül alakította át lakhelyét a szigeten a remete. Az épület egyébként egy második világháborús rádióadó. Petíció indult a szárazföldön, hogy a derék Morandi úr maradhasson, ez 70 ezer aláírást ért el, mindhiába.

Vasárnap Morandi közölte: távozik. La Maddalenára költözik, a közelbe, állítása szerint nem sokat fog ettől változni az élete, ugyanúgy látja majd a tengert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik