Nagyvilág

Tízezrek tüntettek Oroszországban Navalnij szabadon engedéséért

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Több tízezren tüntettek számos orosz városban azért, hogy engedjék szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött és állítólag a halálán lévő ellenzéki vezetőt, írja a Guardian.

A beszámolók szerint a demonstrálók komoly elszántságot mutattak és farkasszemet néztek a rohamrendőrökkel.

A szervezők országszerte 500 ezer tüntetőre számítottak, de ettől jócskán elmaradtak. Azért többek közt Moszkvában és Szentpéterváron is tízezres tömeg gyűlt össze.

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Moszkvai idő szerint fél 11-ig az OVD-Info civil szervezet szerint Oroszországban 1004 embert vettek őrizetbe, közülük 351-et Szentpéterváron, 87-et Ufában, 50-et Szocsiban, 40-et Kazanyban, 36-ot Kemerovóban, 33-at Barnaulban, 30-at Novokuznyeckben, 26-ot Voronyezsben, 24-et Tomszkban, 20-at Moszkvában, 19-et Izsevszkben, 18-at Ivanovóban 14-et Irkutszkban és Kalinyingrádban, 9-et pedig Tyumenyben, Jaroszlavlban, Jekatyerinburgban, Kurganban, Velikij Novgorodban és Szaranszkban.

Az év elején volt olyan demonstráció is, ahonnan ötezer embert vittek el az egyenruhások.

Az országos tüntetésnek azért volt jelentősége, mert a Kreml beütheti az utolsó szöget is Navalnij szervezetének a koporsójába, ha a tervezettek szerint szélsőségesnek nyilvánítják azt.

Navalnij orvosai szerint a politikus bármelyik pillanatban meghalhat a börtönkórházban. Ehhez képest a kirendelt állami alkalmazott doktorok elmondása szerint megfelelő kezelést kap és jó állapotban van.

Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen ma tartotta meg éves beszédét. Többek közt szólt arról is, reméli, hogy senkinek nem jut eszébe Oroszország viszonylatában átlépni az úgynevezett vörös vonalat.

Azt, hogy ez hol fog húzódni, azt minden konkrét esetben mi magunk fogjuk meghatározni

– fogalmazott.

Kapcsolódó
Putyin: Akik provokációkat szerveznek Oroszország ellen, úgy megbánják, ahogyan már régóta semmit
Az elnök szerint Oroszország megtalálja a módját annak, hogy megvédelmezze érdekeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik