Nagyvilág

Az ellenzék szerint hiába hosszabbította meg a hatalmát Putyin

Pirruszi győzelmet aratott az orosz ellenzék szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal, hogy az alkotmány módosításáról tartott népszavazáson felhatalmazást kapott arra, hogy akár 2036-ig a hatalomban maradjon.

Az egy hétig tartó, szerdán zárult voksoláson a választójogosultak csaknem 68 százaléka járult az urnákhoz, és 78 százalékuk támogatta az alkotmánymódosító csomag változtatásait, köztük azt, hogy a hivatalban lévő elnök további két, egyenként hatéves megbízatásért induljon azután, hogy jelenleg mandátuma 2024-ben lejár.

Belső stabilitásra és időre van szükség ahhoz, hogy megerősítsük az országot és annak összes intézményét

– mondta a 67 éves orosz elnök televíziós nyilatkozatában. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint az eredmények azt mutatják, hogy ez egy „győzedelmes referendum volt a Putyin elnökbe vetett bizalomról”.

Az ellenzék szerint viszont az eredményt a hatalmon lévők meghamisították. A rendszer kritikusai szerint az egykor népszerű Putyint már egyáltalán nem övezi rajongás Oroszországban.

Új szavazathamisítási rekord született Oroszországban

– írta Facebook-oldalán Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Szerinte a kihirdetett eredmény nem a nép valódi véleményét tükrözi.

A Levada Központ, Oroszország első számú, független közvélemény-kutató intézete szerint májusban húszéves mélyponton, 59 százalékon állt Putyin elfogadottsága. Az elnök népszerűsége az elmúlt öt évben folyamatosan csökken, ahogy nő a csalódottság Oroszországban a romló életkörülmények miatt.

A rendszer kritikusai felhívták a figyelmet rá, hogy sok helyről érkeztek jelentések szabálytalanságokról, többek között arról, hogy a hatalom képviselői nyomást gyakoroltak a szavazókra. Rámutattak arra is: a népszavazás valós eredménye azért is kétséges, mert a voksolás folyamatát nem felügyelte független szereplő.

Masa Lipman politikai elemző szerint Putyin meggyengült helyzetét jelzi, hogy ilyen sok – szavai szerint törvénytelen – erőfeszítést tettek azért, hogy lebonyolítsák ezt a népszavazást. Elismerte ugyanakkor, hogy még így is az elnök a legerősebb szereplő jelenleg az orosz politikában.

Dmitrij Gudkov korábbi parlamenti képviselő szerint a népszavazással Putyin bolondot csinált magából, ahelyett, hogy elkápráztatott volna minket azzal, hogy a nép mennyire szereti őt. Az ellenzéki politikus a választóhelyiségekből kilépők megkérdezése alapján készült független felmérések (exit-pollok) eredményét idézte: ezek szerint Moszkvában 54 százalék, Szentpéterváron 63 százalék elutasította az alkotmánymódosító csomagot.

Közben Navalnij már arra sürgette híveit a blogjában, készüljenek a szeptemberben esedékes regionális választásokra, hogy a 31 oroszországi régióból minél több helyen legyőzzék a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjeit.

Ez egy valódi küzdelem, ahol valódi győzelmet lehet aratni

– írta az orosz ellenzék vezető képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik