Nagyvilág koronavírus

Sátánistázó román vírustagadók csaptak össze rendőrökkel Bukarestben az éjszakai kórházkiürítés alatt

LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
Volt beteg, akit csomagtartóban adtak haza.

A román kormány döntésére tegnap este kiürítették a bukaresti Foisor ortopédiai kórházat, hogy Covid-kórházzá alakítsák az intézményt.

A több mint száz beteget mentőkkel és a hozzátartozók autóival (egyeseket ülésen, másokat csomagtartóban) szállítottak el.

A helyszínen a maszkviselés és a kijárási korlátozások ellen rendszeresen tüntetők egy csoportja összetűzésbe keveredett a csendőrökkel.

Az amúgy víruskonteókat terjesztő demonstrálók szerint a Covid-kórházak valójában üresen állnak.

A mostani demonstráción „Le a sátánista kormánnyal! Gyilkosok, Arafat, ne feledd, ez nem a te országod!” rigmusokat kiabálták, utóbbival a palesztin származású katasztrófavédelmi államtitkárra utalva.

Bukarestben megteltek a meglévő Covid-kórházak, pénteken 29 súlyos állapotban lévő állapotban lévő koronavírusos beteg várakozott üresedésre. Mivel egy újabb sürgősségi klinika Covid-kórházzá alakítása a más beavatkozásokat igénylő páciensek ellátását veszélyeztette volna, ezért a járványügyi hatóságok választása a kétszáz, oxigénhálózatra csatlakoztatott ággyal rendelkező Foisor kórházra esett, melynek 26 ágyas intenzív terápiás részlegén mindössze három beteg volt.

A húszmilliós lakosságú Romániában április elején, napi 5500 új esettel tetőzött a járvány harmadik hulláma, de még mindig naponta rekordot dönt, és már az 1500-at közelíti az intenzív terápián kezelt súlyos betegek száma.

Az egészségügyi minisztérium szombat hajnalban közleményben fejezte ki sajnálkozását, amiért az „éj leple alatt”, botrányos körülmények között került sor a kórház kiürítésére, hozzátéve, hogy az intézkedés szükségességéhez nem fér kétség.

Robert Ghement / EPA /MTI Marcel Ciolacu

A maszol.ro oldalán olvashatjuk, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kriminálisnak nevezte a történteket, és azt mondta: börtönbe kellene vetni a felelősöket. Marcel Ciolacu szerint a hatóságok hónapokig nem csináltak egyebet, csak hazudoztak, ezért jutottak oda, hogy éjszaka kelljen kiüríteni kórházakat. Felszólította Klaus Iohannis államfőt, rúgja ki inkompetenseit, és tegyen oda olyan vezetőt, aki képes megmenteni a románok életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik