Nagyvilág

Titkos hangfelvétel miatt repültek felsővezetők a WizzAirtől

Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images
Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images
A pilóták felett álló igazgató állítólag elég keményen akarta megoldatni a válság miatti elbocsátásokat. A cég azonban az erről kiszivárgott hangfelvétel miatt is berágott.

Egyre cifrább a botrány a magyar alapítású légitársaságnál, a WizzAirnél, ahol nemrég elmozdították pozíciójából Darwin Triggst, a repülési műveletek igazgatóját, tehát a pilóták főnökét. A hivatalos magyarázat az volt, hogy Triggs elég rosszul kommunikálta le a cég tavalyi leépítéseit a dolgozók felé. A 444 és a Reuters is úgy értesült, hogy

valójában egy titokban készített és kiszivárgott hangfelvétel áll ennek hátterében.

Triggs ebben azt magyarázza, hogy a Covid-járvány miatti leépítések során mintegy 250 pilótát és pilótajelöltet is ki kell rúgniuk, ehhez pedig tippeket adott a felsővezető a légibázisok vezetőinek. Például a „rothadt almákkal” kezdte volna az elbocsátást, azaz azokkal a pilótákka, akik “sokat betegeskednek” és nem akarnak szabadnapon dolgozni.

Egy holland munkaerő-kölcsönző cégtől is vannak pilóták a WizzAirnél, őket meg akarta tartani Triggs, mondván „könnyű bánni velük, mert bármikor elküldhetjük őket. Csak 24 nap szabadságuk van, és hihetetlenül olcsók”. Triggsnek tehát mennie kellett, de a WizzAir azt a bázisparancsnokot is meg akarta találni, aki elkészítette a hangfelvételt. Csakhogy nem tudták, ki volt az, ezért

a kollektív büntetés elvét választották: mind a 20 bázisvezetőt elmozdították a pozíciójából.

A WizzAir sem a Reutersnek, sem a 444-nek nem tagadta a történteket. A cég szerint tavaly világosan közölték, az állomány 19 százalékát el kell bocsátani, mivel a Covid miatt visszaesett a légiközlekedés, nincs pénze a cégnek ennyi munkaerőre. Azonban ezt a légitársaság értékeivel összeegyeztethetetlen módon kommunikálták egyesek, sajnálják is nagyon a történteket. A repülési osztályt átszervezték, így hatékonyabban és jobban jönnek majd ki a járványból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik