Nagyvilág

Földrengés volt Ausztriában, Magyarországon is érezni lehetett

Cikkünket frissítjük.

Földrengés volt a magyar határtól körülbelül 30 kilométerre, Bécstől délre, Alsó-Ausztria tartományban kedden este, írja az osztrák Kurier.

Az elsődleges jelentések szerint a rengés epicentruma a Wiener Neaustadt-tól délre, közel 3 kilométerre található Breitenau am Steinfelde községben volt.

Timkó Máté szeizmológus, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium azt közölte, helyi idő szerint 18.25-kor 8 kilométeres mélységben a Richter-féle skála szerinti 4,3-as földrengés keletkezett Ausztriában, Bécs közelében, a magyar országhatártól megközelítőleg 30 kilométerre.

Más osztrák források 4,7-es illetve 4,9-es erősségű rengésről írnak.

Burgenlandtól Bécsig érezni lehetett, de Pozsonyban és Zágrábban is érezték. Olvasónk arról számolt be, hogy Sopronban 30-40 másodpercig remegett a föld, tehát hazánkig elért a rengés.

Beszámolók szerint a nyugati határ magyar oldalán is olyan mértékben érezték helyenként a földrengést, hogy komplett bútorok remegtek bele.

A kisalfold.hu szerint Sopronból, Jánossomorjáról és a Fertő-tó környékéről többen arról számoltak be, hogy megmozdultak a csillárok, a szekrények, tányérok, poharak koccantak össze.

Wolfgang Lenhardt, az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) szakértője arról beszélt a Der Standardnak, Neunkirchenben egész épületek remegtek. Mint fogalmazott, ilyen erősségű rengés esetén polcok eshetnek le a falakról vagy maguktól kinyílhatnak a lakások ajtajai.

Hozzátette,

hasonló erejű földrengések 10-20 évente fordulnak elő ebben a régióban, legutóbb 2013-ban volt erre példa Ebreichsdorfban, akkor 4,3-as erősségű volt a földmozgás.

Rupert Dworak, az alsó-ausztriai Ternitz polgármestere éppen a környéken kirándult, amikor a földrengés történt. Elmondása szerint nagyon intenzíven zajlott az egész, az általuk látott tó például szó szerint bugyborékolt.

Komoly károkról egyelőre nem érkezett hír, a tűzoltóknak sincs a megszokottnál több munkája az érintett területen.

A közösségi oldalakon több fotót is posztoltak vékony sávban megrepedt házfalakról, de egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy ezeket a földrengés okozta.

Wiener Neustadt térségében az elmúlt két hétben ez már a harmadik földrengés volt, de az ezt megelőző kettőt nem lehetett érezni.

Utórezgésekre még lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik