Nagyvilág

Erős földrengések miatt szökőárriadót adtak ki Új-Zélandon

MTI / EPA / Hotli Simanjuntak
MTI / EPA / Hotli Simanjuntak

Három nagy erejű földrengést észleltek pénteken Új-Zéland közelében, a Csendes-óceáni Szökőár Előrejelző Központ cunamiriadót adott ki a csendes-óceáni térségre. Az első, erős, 7,3-as magnitúdójú földrengést kora reggel észlelték, a második földmozgás órákkal később történt, majd ezt követte a harmadik, 8,1-es erejű földrengés.

A cunamiriadó szerint a szökőár – amely akár három méteres is lehet – elérheti Vanuatu és francia Új-Kaledónia partjait. Nem zárták ki azt sem, hogy kisebb hullámok eljuthatnak akár japán, orosz és mexikói, illetve dél-amerikai partokra is.

Remélem mindenki jól van, különösen azok, akiket a földrengés teljes erejével érintett a keleti partvidéken

– írta Jacinda Ardern miniszterelnök Instagramon az MTI szerint.

A PTWC korábban közölte, hogy szökőárra lehet számítani a rengés epicentruma körüli 300 kilométeres térségben. „Mindenki, aki partközelben érezte a hosszú, illetve erős földmozgást, haladéktalanul menjen a legközelebbi magaslatra, vagy keressen menedéket a lehető legtávolabb a sziget belsejében” – írta akkor Twitter-oldalán az új-zélandi katasztrófavédelmi hivatal.

Néhány órával később a hatóság visszavonta a figyelmeztetést. Azonban a harmadik, a korábbi kettőnél erősebb földrengés után ismét kiadták a figyelmeztetést: az új-zélandi katasztrófavédelmi hatóság újból felszólította az Északi-szigeten élőket, hogy haladéktalanul hagyják el a partvidéket, keressenek menedéket a sziget belsejében, vagy a magaslatokon szökőár veszélye miatt.

Sérültekről és esetleges károkról egyelőre nincsenek értesülések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik