Nagyvilág koronavírus

Romániában az oltásra regisztrálók azt is láthatják, hogy mikor és melyik vakcinát kapják

Romániában április 1-jétől kezdődően az egyes oltóközpontok által használt oltóanyagot és a becsült várakozási időt is feltüntetik a koronavírus elleni oltási kampány internetes előjegyzési oldalán. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a listákra feliratkozott jelentkezők többhetes várakozás után lépjenek vissza, miután a konkrét időpontok lefoglalása során azzal szembesülnek, hogy az adott oltóközpontban nem az általuk preferált oltóanyagot használják.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora elmondta: kezd helyreállni a bizalom, és napról napra többen iratkoznak fel az AstraZeneca-oltásra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti állásfoglalása után

Romániában április végén kezdődhet meg az oltás az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinával a családorvosi rendelőkben: ezekre nem az országos előjegyzési portálon, hanem az adott rendelőben lehet időpontot foglalni. Ugyancsak áprilisban megnövelik a mobilegységek számát, amelyek a nagyon fertőzött, illetve családorvos nélküli településeken segítik a lakosság immunizálását.

Kapcsolódó
Romániában interaktív térképen mutatják az oltópontokat
Orbán Viktor ilyesmire gondolhatott, amikor „adatalapú oltásról" beszélt.

Romániában jelenleg 779 oltóközpont működik: 515-ben a Pfizer, 76-ban a Moderna, 188-ban pedig az AstraZeneca oltóanyagát használják. Az előjegyzési portálon 1 millió 237 ezer felhasználónak van foglalt időpontja, és további 775 ezren iratkoztak fel várólistára. Gheorghita azt ígérte: áprilisban napi 80 ezerre, az eddigi mintegy másfélszeresére növelik az immunizáció ütemét.

A húszmillió lakosú Romániában eddig csaknem 1 millió 770 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük majdnem 800 ezer mindkét dózist megkapta.

Az alábbi grafika azt mutatja, az uniós országokban a lakosság mekkora aránya kapta már meg legalább az első vakcinát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik