Nagyvilág koronavírus

Horvátországban nem lesznek lezárások húsvétkor

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Nem lesznek lezárások a húsvéti ünnepek idején, és lakhelyelhagyási tilalmat sem vezetnek be Horvátországban – közölte Andrej Plenkovic kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A válságstáb pénteken ajánlásokat fogalmaz meg egyes megyéket illetően – mondta Plenkovic.
Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: Horvátországban már negyedik hete nő a fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma.

Nem lehetünk elégedettek ezzel a helyzettel

– hangsúlyozta. Arra kért mindenkit, hogy figyeljenek a szakemberek tanácsaira, akik szüntelenül figyelmeztetnek, hogy a járványügyi intézkedések betartásának és a védőoltásoknak nincsen alternatívája.

Horvátországban az elmúlt napon 1197 új fertőzöttet azonosítottak. Ezer fölé utoljára két hónappal ezelőtt emelkedett a napi új esetek száma. A járvány kezdete óta számuk elérte a 254 507-et.

Csütörtökre 17-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5726-ra emelkedett. Kórházban 894 beteget ápolnak, közülük 84-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában csütörtökre 972-vel 203 581-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában három beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3951-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 462-en vannak kórházban, 85-en intenzív osztályon.

Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: nőtt az új vírusvariánsok okozta megbetegedések száma.

A helyzet komoly, és egyre romlik, valószínűleg a járvány harmadik hullámával állunk szemben

– fogalmazott. Hozzátette: ennek ellenére derülátó, mert a járvány várható következő tetőzése enyhébb lehet, mint a korábbi, amennyiben mindenki betartja az előírt intézkedéseket.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik