Nagyvilág koronavírus

Bulgáriában is felfüggesztették az AstraZeneca alkalmazását

MTI / Szigetváry Zsolt
MTI / Szigetváry Zsolt

Bojko Boriszov miniszterelnök arra utasította a bolgár egészségügyi hatóságokat pénteken, hogy függesszék fel az oltást az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat vakcinájával, amíg nem érkezik meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) írásos, pontos és világosan alátámasztott diagnózisa, amelyből kiderül, hogy használható-e ez az oltás vagy sem.

Kapcsolódó

Az EMA csütörtök este közölte, hogy a szóban forgó vakcina továbbra is beadható, mert egyelőre nincs arra utaló jel, hogy okozott volna vérrögképződés, de a vizsgálat folytatódik.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami központú ügynökség közleményében arra reagált, hogy csütörtökön több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Az uniós ügynökség hangsúlyozta, hogy a vérrögképződés, vagy az ahhoz hasonló esetek kialakulása nem szerepel a vakcina előzetesen jelzett mellékhatásai között. Az EMA illetékes kockázatértékelő bizottsága úgy foglalt állást, hogy az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat, a vakcina továbbra is beadható. Kiemelték: a szóban forgó vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat. Március 10-ig összesen 30 ilyen esetet jelentettek közel 5 millió, AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül. A vérrögképződéses esetek kivizsgálása folyamatban van – tették hozzá.

Az EMA-hoz hasonló értelmű állásfoglalást adott ki csütörtökön a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik