Nagyvilág

Egészségügyre nálunk jut a legkevesebb, de van, amire az uniós átlag dupláját költi a kormány

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egészségügyre nálunk jut a legkevesebb, de van, amire az uniós átlag dupláját költi a kormány

Az Eurostat adatai szerint 2019-ben nagyobb arányban költött az állam a szabadidő, sport, kultúra, vallás területére, mint a közbiztonságra, lakásügyekre és településfejlesztésre összesen.

2019-ben az Európai Unió tagállamai a GDP-jük 19,3 százalékát költötték szociális védelemre, vagyis többek között időskori és rokkantnyugdíjra, családtámogatásra és szociális jellegű lakásügyekre, Magyarország azonban ebben a tekintetben az uniós átlag alatt maradt, hazánkban ugyanis csak a GDP 12,7 százalékát fordították ilyen jellegű kiadásokra,

derül ki az Eurostat felméréséből.

Az alábbi grafikonokon azt mutatjuk be, hogy Magyarország mellett hogyan gazdálkodott a régió többi országa. Jól látszik, hogy a szociális védelemmel kapcsolatos kiadások terén Romániát és Csehországot sikerült megelőzni, de nem sokkal. Vannak azonban olyan területek, ahol az élen állunk: az általános közszolgáltatásokra, vagyis például a végrehajtó és törvényhozó szervekre 8 százaléknyi pénzt fordítottunk, és ezzel a vizsgált országok között az elsők között vagyunk.

A gazdasági ügyeknél szintén látványos Magyarország régióbeli elsősége, ahogy az egy kalap alá vett szabadidő, sport, kultúra és vallási területen is. Ugyanakkor az oktatásnál éppen hozzuk a 27 uniós tagállam átlagát, az egészségügyet tekintve viszont az utolsó helyen állunk, Lengyelország és Románia mögött.

A közbiztonsági, védelmi, településfejlesztési és környezetvédelmi területekre a vizsgált országok nagyjából hasonló arányban költöttek, az utolsó két esetben pedig látványosan kevesebbet, mint a többinél.

Made with Flourish

Az Eurostat az összes kormányzati költéshez viszonyítva is megnézte, hogy mire mennyi pénz jutott, és így viszont a szociális költségek tekintetében az utolsó helyen végeztük: az összes kiadáshoz viszonyítva ugyanis hazánk 27,9 százalékot fordított erre a területre, míg az utolsó előtti helyen álló Csehország 30,5 százalékot.

Az oktatást tekintve sikerült az uniós átlagnál kicsit jobban teljesíteni, de az egészségügyi költések esetében szintén a rangsor végén szerepeltünk. Míg a 27 uniós tagállam a kiadások 15,1 százalékát fordítja egészségügyi célokra, Magyarországon ez 2019-ben mindössze 10 százalék volt. Érdemes megjegyezni, hogy Szlovákia és Csehország bőven hozta az uniós átlagot, sőt ebből a szempontból még Ausztriát is megelőzték.

A szabadidős, kulturális, sport és vallási kiadások a 2019-es összkiadások 6,6 százalékát tették ki Magyarországon, ez több mint a duplája az uniós átlagnak.

A környezetvédelemre fordított kiadások Magyarországon ennek a hatodát tették ki, a lakásügyi és településfejlesztési kiadások a harmadát, de még a közrendre és közbiztonságra fordított összegek is csak éppen hogy megközelítették.

Made with Flourish
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik