Nagyvilág

Matovic: Szlovákia felmondhatja a Szputnyik V-szerződést

A kormányfő reagált a koalíciós válságra és bocsánatot kért Ukrajnától is.

Igor Matovic közölte, a kormányválság miatt a Szputnyik V gyártója kész mindenféle szankció nélkül felbontani a kétmillió adag oltóanyag megvásárlásáról szóló szerződést. Az Új Szó szerint a kormányfő ezt közösségi oldalán jelentette be, arra kérte koalíciós partnereit, minél gyorsabban, még csütörtökön mondják el, mi erről a véleményük.

A miniszterelnök tudatta, szerda este kapta ezt az ajánlatot.

Teljesen megértem őket, ha a helyükben lennék, nekem is kellemetlen lenne, ha az életmentő gyógyszeremet politikai küzdelmekre használnák fel. Annál is inkább, ha 40 másik ország kéri, hogy minél előbb kapjon belőle

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Szlovák kormányválság az orosz vakcina miatt 
Erre még Orbán Viktor sem ragadtatta magát – mondta a szlovák kormányfőt bíráló gazdasági miniszter.

 A szlovák kormányfő közben bocsánatot kért Ukrajnától viccelődése miatt – írja az Új Szó a kormányfő Twitter-bejegyzése alapján. A miniszterelnök tudatta, Szlovákia álláspontja Ukrajna területi integritásával kapcsolatban mindig is nagyon egyértelmű volt.

Minden ukrántól elnézést kérek a nem helyénvaló reakciómért, amely alááshatja a jogos erőfeszítéseiket

– írta Igor Matovic, aki diplomáciai botrányt okozott viccesnek szánt kijelentésével, amikor egy rádióinterjúban azt mondta, Moszkvának az orosz vakcináért Kárpátalját ígérte oda. Bár rögtön jelezte, nem ígért semmit, az ukrán külügyminisztérium hivatalos bocsánatkérést követelt Szlovákiától.

Kapcsolódó

Ezt Matovic előtt már megtette.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter ezt követően felhívta ukrán partnerét, és hivatalosan elnézést kért Dmitrij Kulebától a szlovák kormányfő „nem megfelelő” kijelentéséért – közölte a szlovák diplomácia vezetője a közösségi hálón.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik