Nagyvilág

A szlovák kormányfő viccnek szánta, hogy Kárpátalját ígérte az orosz vakcináért

Frantisek Ivan / MTI / AP / TASR
Frantisek Ivan / MTI / AP / TASR
Ukrajna nem tartotta jó poénnak.

Igor Matovic (a képen jobbra) nemcsak Szlovákiában, hanem külföldön is komoly indulatokat gerjeszt az orosz vakcina megvásárlásával, illetve annak kommunikálásával.

A Denník N alapján a Paraméter arról ír, a kormányfő a minap nagyon ízléstelen viccet sütött el Kárpátaljával kapcsolatban a Radio Expres műsorában, amikor a műsorvezető rákérdezett, mit ígért az oroszoknak a Szputnyik V vakcináért.

Kárpátalját ajánlottam nekik Ukrajnában. Mégis mit gondol, mit kellett nekik ígérnem? Nem ígértem nekik semmit, nem akartak tőlem semmit. Hogy lehet az, hogy több vakcinát kaptunk, mint Magyarország? Amikor a kormányban leköptek, a magam útján folytattam tovább. Tudja, néha ehhez a személyiség varázsa kell.

Jelezte, ezt viccnek szánta, arra viszont komolyan panaszkodott, hogy Szlovákiában kialakult az a vélemény, hogy az oroszokkal kötött megállapodás automatikusan hazaárulást jelent.

Kiderült, Ukrajna nem értékelte Matovic személyiségének varázsát, ahogy szavait sem. Kijevben bekérették a szlovák nagykövetet, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig egyértelművé tette, az ilyen kijelentések rontják a két ország kapcsolatait. Azt üzente, ha már csere, akkor Matovic ajánlja fel Moszkvának Szlovákia régióit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik