Nagyvilág koronavírus

Szlovák kormányválság az orosz vakcina miatt 

Frantisek Ivan / MTI / AP / TASR
Frantisek Ivan / MTI / AP / TASR
Erre még Orbán Viktor sem ragadtatta magát – mondta a szlovák kormányfőt bíráló gazdasági miniszter.

Igor Matovic kormányfő már korábban több koalíciós partnerével szembekerült az orosz vakcina beszerzése miatt, de a kormány szerdai ülése után kirobbant a válság, Richard Sulik gazdasági miniszter a kormány átalakítását követelte – írja a Paraméter.

Jelezte, nem akarja megbuktatni a koalíciót, jelenlegi felállásában azonban a kormány nem bír a járvánnyal, ezért szerinte nem csak Marek Krajcí egészségügyi miniszternek kell mennie, mélyebb átalakítások kellenek.

Az ÚJ Szó szerint régóta feszültség van a koalícióban, a helyzeten a Szputnyik V megvásárlása tovább rontott, a vakcina használatát a kormányfő koalíciós partnerei ellenzik. A Körkép beszámolója szerint Richard Sulík, a SaS elnöke, párttársával Ivan Korcok külügyminiszterrel közösen tartott  sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta, nem a Szputnyik megvásárlása a probléma, hanem az, hogy Igor Matovic kiállt az orosz vakcinát Szlovákiába szállító gép elé sajtótájékoztatót tartani.

Sulík szerint

erre még Orbán Viktor sem ragadtatta magát. (…) Aligha tudunk így tovább működni. (…) Eljött az ideje, hogy átszervezzük a kormányt

– tette hozzá és jelezte, Zuzana Caputová államfővel is tárgyalni fog, bár nem tartja elfogadható alternatívának az előrehozott választásokat.

Kapcsolódó
A szlovák államfő nem örül neki, hogy vettek kétmillió adag orosz vakcinát
A gyógyszerfelügyelet vezetője szerint számos kockázattal járhat a Szputnyik használata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik