Nagyvilág koronavírus

Karikó Katalin: Szerettem Magyarországon élni, de azt éreztem, többre is képes lennék

AFP
AFP

Karikó Katalin, a Pfizer/BioNTech-vakcina szabadalmát kidolgozó kutató volt az Európai Parlament szerdai online sajtószemináriumának egyik vendége, írja a Telex.

Az mRNS-vakcinák alapját adó szabadalom kifejlesztője a gyerekkoráról és magyarországi éveiről is részletesen mesélt. Mint fogalmazott, egyszerű családjuk volt, egyszerű házban éltek, nem volt se folyóvíz, se tévé náluk. De az nagyon fontos volt, hogy jó tanáraik voltak: tanítottak nekik a kristályokról, a kémiáról, és tulajdonképpen ez vonzotta őt is a tudományos pályára.

Szülei fontosnak tartották gyerekük továbbtanulását.

Az egyetemi életet szerette, majd a szegedi kutatóintézetben kezdett el dolgozni, és már az egyik első projektjében is az RNS-kutatással foglalkozott.

Nagyon fontosnak éreztem azt, amit csinálok, és azt, hogy ez majd milyen hatással lesz mások életére. Szerettem Magyarországon élni, de azt éreztem, többre is képes lennék. Kellett egy környezetváltozás ahhoz, hogy magasabbra jussak. Ahogy ez a mesékben szokott lenni: el kell menni világgá, és ki kell próbálni, hogy meddig juthat az ember, mi van bennünk? Ha otthon maradtam volna, akkor ez talán sosem derül ki

– fogalmazott.

Végül 1989-ben jutott el a Pennsylvaniai Egyetemre, amikor elmondása szerint mindenki a DNS-ekkel foglalkozott, míg ő kakukktojásként az RNS-t kutatta.

Sokáig viszont itt sem sikerült folytatnia projektjét az RNS-molekulák formálásával, sőt, 2013-ban az egyetem nem újította meg az állását.

Hogy őszinte legyek, azt éreztem, hogy legalább annyi nő akarta megkeseríteni az életemet, mint ahány férfi

– emlékezett vissza.

Felhozta, még a gimnáziumban kapott egy könyvet a tanárától, aminek az volt a címe: Hogyan éld az életed stresszmentesen? Azóta is csak arra fókuszál, merre tud tovább menni, nem pedig arra, mit mondanak mások.

Nem szabad ilyesmire pazarolni az energiáinkat, úszni kell tovább és tovább, különben elsüllyedünk

– jelentette ki.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik