Nagyvilág europoli

Szlovén szövetségesei nem mennek a Fidesz után

Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben a szlovén kormánypárti képviselők nem követik a Fideszt, maradnak az Európai Néppárt tagjai, írja az Index.

Franc Bogovič, a szlovén kormány koalíciós pártja, a Szlovén Néppárt (SLS) európai parlamenti képviselője az Indexnek azt írta, nincs tudomása arról, hogy szlovén képviselő elhagyná a Néppártot.

Megjegyezte, sajnálja, hogy az EPP megszavazta a magyar kormánypárt kizárását megkönnyítő alapszabály-módosítást, ahogyan azt is, hogy a Fidesz képviselői azonnali kilépésről döntöttek.

Ugyanakkor sem én, sem más SLS képviselő nem tervezi az EPP frakciójának elhagyását

– jelentette ki.

Eközben az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládja az Index megkeresésére közölte, szolidaritást vállalnak a Fidesszel és szimpatizálnak a magyar kormánypárt döntésével. A társelnökök szerint az EPP-ben szerdán megszavazott szabálymódosítás méltatlan a demokráciára nézve, a magyar kormánypárttal és szavazóival szemben egyértelműen ellenséges fellépés.

Raffaele Fitto, az ECR társelnöke úgy fogalmazott,

Az Európai Unió legnagyobb válsággal szembesül napjainkban. Ahelyett, hogy az erősebb együttműködést és szolidaritás mellett kampányolnak, az úgynevezett pro-Európaiak akadályokat emelnek és megosztják Európa nemzeteit. Ezt tetézik a demokráciára vonatkozó önkényes értelmezésük, amit csak a baráti kormányokra terjesztenek ki. Mi másként gondolkodunk Európáról. Nemzetek békésen együttműködő csoportjában hiszünk, akik tisztelik egymás véleményét és nemzeti identitását.

Kapcsolódó
Csúfos vereség a Fidesznek a kilépés a Néppárt frakciójából
A Fidesz nem önként lép ki, hanem nincs más választása. Ezzel elbúcsúzhat az európai hatalom központjától, és igazán nem is nyert vele semmit.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik