Nagyvilág

Kuciak-gyilkosság: a kormányfőnek bűntudata van

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A szlovák államfő pedig arról beszélt, az utóbbi idők igazolják, hogy minden igaz volt, amiről az oknyomozó újságíró írt.

Szlovákiában a három éve megölt újságíróra és menyasszonyára emlékeztek. 2018. február 21-én ölték meg Ján Kuciakot és jegyesét, Martina Kusnírovát. Néhány nappal később kezdődtek azok a tüntetések, amelyek jelentősen átformálták a szlovák politikai életet, Robert Fico miniszterelnök lemondott, a 2020-as voksolást a korrupció ellen harcot hirdető Igor Matovic nyerte.

A Paraméter azt írja, hogy a kormányfő vasárnap Facebook-oldalán megosztott egy levelet, amit a három éve megölt Ján Kuciakhoz írt. Felidézte, az újságírót nagyon csodálta elszántságáért, azért, ahogy harcolt a maffia ellen. Elismerte, ellenzéki képviselőként nagyobb figyelmet kellett volna fordítani cikkeire, amelyek a nyomozóknak tökéletes útmutatók voltak.

Matovic felelősnek érzi magát a jegyespár haláláért, szerinte mindketten élhetnének, ha már 2016-ban sikerült volna kormányt alakítani. A kormányfő az ígérte, mindent megtesz azért, hogy Szlovákia olyan hely legyen, amilyet mindketten szerettek volna.

Az oknyomozó munkája miatt meggyilkolt újságíróra emlékezett Zuzana Caputová köztársasági elnök is, aki szerint az utóbbi idők történései igazolják, hogy az, amiről Kuciak írt, igaz volt. Az államfő azt mondta, fontos, hogy megbüntessék a merénylet megrendelőit is. Arra utalt, hogy a gyilkosság feltételezett megrendelőit, Marián Kocner nagyvállalkozót és Alena Zsuzsovát a bíróság felmentette, az ügyészség fellebbezett, így ellenük a per tovább folytatódik.

Kapcsolódó
Kočner megúszta a Kuciak-gyilkosságot
A vállalkozót felmentették a gyilkosság megrendelésének vádja alól. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik