Nagyvilág

Kuciak-gyilkosság: az államfőt sokkolta az ítélet

Zuzana Caputová tiszteletben tartja a döntést, amit egyelőre nem ért.

A szlovák államfőt sokkolta a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) ítélete Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová megölése ügyében. Egyelőre meg akarja érteni az indoklását. Zuzana Čaputová Facebook-oldalán jelezte, arra számít, hogy az igazság keresése folytatódik a Legfelsőbb Bíróságon a Kuciak-gyilkosság ügyében.

Az államfő jelezte, a döntést tiszteletben tartja, ugyanakkor együttérzéséről biztosította a meggyikolt jegyespár szüleit.

Gondolok Ján és Martina szüleire, és sok erőt kívánok nekik ebben a nehéz pillanatban. Ők is és mi mindannyian megérdemeljük, hogy lássuk azoknak a felelősségre vonását, akik a gyermekeik meggyilkolását megrendelték és közvetítették.

A szvovák elnök arra reagált, hogy Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát a bíróság felmentette a Kuciak-gyilkosság vádja alól.

Kočner megúszta a Kuciak-gyilkosságot
A vállalkozót felmentették a gyilkosság megrendelésének vádja alól. 

A csütörtöki ítélethirdetéséről a szülők lesújtva távoztak.  Szlovákiában a gyilkosság óriási felháborodást, hetekig tartó utcai tüntetéseket váltott ki, végül Robert Fico miniszterelnök és több kormánytag lemondásra kényszerült.

Kiemelt kép: Zuzana Čaputová /Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik