Nagyvilág koronavírus

Összeszólalkozott a WHO és az USA

AFP
AFP

Óva intett mindenkit szerdán Peter Daszak, az Egészségügyi Világszervezet Vuhanban tartózkodó egyik szakértője attól, hogy túlzottan az amerikai hírszerzés információira támaszkodjanak a koronavírus eredetével kapcsolatban.

Daszak a vizsgálat eredményeiről szóló első beszámolóval kapcsolatos washingtoni bírálatokra reagált. A South China Morning Post című hongkongi lap cikkét osztotta meg, amely arról szól, hogy Washington nem fogadja el a WHO vizsgálatának eredményét független ellenőrzés nélkül.

Daszak szerdai Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: „Nem szabad túlságosan az amerikai hírszerzés információira hagyatkozni, mert Trump alatt egyre jobban elszakadtak a valóságtól, és több szempontból is egyszerűen tévednek.”

A szakértői csoport vezetője ugyanis azt mondta: felettébb valószínűtlen, hogy az új típusú koronavírus egy kínai laboratóriumból származik, feltehetően egy közvetítő fajon keresztül terjedt át az emberre, melyet azonban továbbra sem sikerült pontosan azonosítani. Peter Ben Embarek (képünkön) lényegében beismerte, hogy bár sikerült új információkat gyűjteniük, ezek nem változtattak jelentősen a járvány kitöréséről alkotott eddigi képen. A kutatások arra mutatnak, hogy a vírus természetes hordozói egyes denevérfajok lehetnek, s hogy a denevérekről egy közvetítő fajon keresztül terjedhetett át a kórokozó az emberre. Rámutatott, hogy ennek meghatározásához további célzott vizsgálatokra lenne szükség. Azt is elmondta, nem találták jelét annak, hogy a SARS-CoV-2-vírus már 2019 decembere előtt is jelen lett volna Vuhanban, ahonnan a járvány elterjedt.

Donald Trump elnök kormányzata a járvány kitörése óta határozottan állította, hogy a kínai virológiai intézetből hagyták kiszabadulni a kórokozót akár szándékosan, akár véletlenül. A Joe Biden elnök vezette új kormány elhatárolódott ettől az – egyébként Mike Pompeo volt külügyminiszter által előszeretettel támogatott – állásponttól, ettől függetlenül szkeptikusan fogadta a WHO vuhani sajtótájékoztatóján ismertetett jelentését.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő kedden Washingtonban értésre adta: a vizsgálat eredményeit összefoglaló adatokat nem szabad vakon elhinni, már csak azért sem, mert – mint fogalmazott – Kína ebben a témában eddig nem biztosított átláthatóságot. Ezért Washington azt szeretné, ha a szakértői jelentést az amerikai illetékes hatóságok vizsgálhatnák meg alaposan.

Az AFP hírügynökség emlékeztet, hogy Daszak az amerikai Ökoegészségügyi Szövetség elnöke, s hogy ez az amerikai székhelyű szövetség korábban bizonyos projekteken közösen dolgozott a kínai virológiai intézettel. A szakértői csapat 13 tagja január 14-én érkezett a járvány első ismert gócaként elhíresült Vuhanba az új típusú koronavírus eredetének felkutatására, érkezésüket követően két hétre karanténba kellett vonulniuk. Hírügynökségi jelentések szerint Peking korlátozta a kutatási lehetőségeket, és eltiltotta a tudósokat például attól is, hogy újságírókkal beszéljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik