Nagyvilág koronavírus

Változott az oltási sorrend Szlovákiában

AFP
AFP

Az iskolák hétfői újranyitása miatt megváltozott az oltási program sorrendje, a negyedik, vagyis a következő fázisban azok a tanárok következnek, akik részt vesznek a helyszíni oktatásban. A vakcinázásuk február 13-tól kezdődik, és hétvégente zajlik majd – jelentette be Marek Krajčí, Szlovákia egészségügyi minisztere.

A pedagógusokon kívül ebbe a csoportba kerültek még a kritikus infrastruktúrában dolgozók is, akiket három nagy kórházban fognak oltani. Hogy pontosan kik tartoznak ebbe a csoportba, arról a belügyminisztérium fog tájékoztatni – írja az Új Szó.

Az ötödik fázisban következnek a súlyos betegek, valamint azok a személyek, akik róluk gondoskodnak. Utánuk jönnek a kevésbé súlyos betegek, majd a 65 év felettiek, az 55 év felettiek, a 45 év felettiek, végül pedig a lakosság többi tagja.

Szlovákiában ezen a héten életbe lépett az úgynevezett Covid-automata, amely három fő járványügyi mutató alakulását követve sorolja az országot az egyes járványügyi fázisokba. Az ország jelenleg a legrosszabb, fekete szakaszban van, és ahhoz, hogy átlépjen a bordóba, a kórházban kezelt betegek számának legalább 3000 alá kellene csökkennie, jelenleg azonban közel 3500-an vannak. Krajčí  elmondta, amíg az említett kritérium nem teljesül, a korlátozások feloldása szóba sem jöhet.

Magyarországon részleteiben továbbra sem ismertették az oltási tervet, a kiszivárgott információk alapján ennyit tudunk róla, hivatalosan pedig ennyit közöltek. Azt is tudjuk, hogy az olimpiára készülő sportolók és edzőik, valamint a futballválogatott tagjai soron kívül, vagyis jóval a pedagógusok előtt megkapják az oltást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik