Belföld koronavírus

A kiszivárgott oltási tervből kiderül, hányan vannak előttünk a sorban

MTI / Szigetváry Zsolt
MTI / Szigetváry Zsolt

A magyar kormány ugyan egy rövid kivonatban tavaly decemberben közzétette, hogy nagyjából milyen sorrendben kaphatják meg koronavírus elleni védőoltást a társadalom különböző csoportjai, a részletes oltási tervet azonban továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni. Müller Cecília nemrégiben arra hivatkozva nem adta ki Szél Bernadett független képviselőnek  a dokumentumot, hogy az „további jövőbeli döntések alapjául szolgál”.

Kapcsolódó
Ez nem oltási terv, hanem egy rossz vicc
Rengeteg a nyitott kérdés, a kormány viszont egyelőre nem árulja el a válaszokat.

A 444 azonban meg tudta nézni a mellékletekkel együtt 80 oldalas oltási tervet, amelyből kiderül, mennyien vannak az egyes oltási  csoportokban (az már más kérdés, hogy közülük hányan regisztrálnak az oltásra). Így például a betegségük alapján fokozott kockázatnak kitett, hatodik csoportba sorolt 18-59 évesek közel félmillióan vannak, ám azt továbbra sem lehet tudni, pontosan mik ezek a betegségek.

A sorrend a következő:

  1. Egészségügyi és egészségügyben dolgozók (172 600 fő)
  2. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek (146 483 fő)
  3. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek. A 60 éven felüli krónikus betegség(ek)ben szenvedők. A 90. életévét betöltöttekkel kezdődik az oltás, majd lefelé következnek az életkori kategóriák, majd a 60-65 év közötti, krónikus betegségi körbe nem tartozók következnek (1 756 528 fő)
  4. A rend- és honvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, a védekezésben résztvevők, az Operatív Törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők. (Rendvédelmi szervek: 83 000 fő, honvédelmi szervek: 25 155 fő, a védekezésben résztvevő nem egészségügyi vagy egészségügyben dolgozók (pl. az Operatív Törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők): kb. 1000 fő)
  5. A közigazgatási szervek azon tisztviselői, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel (277 200 fő)
  6. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek (470 928 fő)
  7. Kritikus infrastruktúrában dolgozók (405 érintett üzem, 31 000 fő)
  8. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti csoportokba nem tartoznak (4 380 000 fő)

Az első két csoport oltása nagyrészt már befejeződött, péntek reggelig összesen 264 ezer ember jutott vakcinához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik