Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

A vád érveinek bemutatásával folytatódik Trump második impeachmentje

Sarah Silbiger / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Sarah Silbiger / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Korábban nem látott videófelvételeket is levetítenek.

A vád érveinek ismertetésével folytatódik Donald Trump volt amerikai elnök második alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) tárgyalása szerdán a szenátusban. A republikánus politikus ellen a demokrata többségű képviselőház lázadás szítása miatt emelt vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

A demokraták úgynevezett impeachment-menedzserei azt tervezik, hogy korábban nem látott felvételeket mutatnak be a tárgyaláson, amelyeket a Capitolium biztonsági rendszere rögzített. Az eljárás egyik név nélkül nyilatkozó segédje azt mondta: a videó szélsőséges erőszakot mutat be, és világossá teszi, hogy milyen további biztonsági kockázatokat jelentett a felkelés, azaz, hogy Trump közönsége milyen közel került a szenátorokhoz, a kongresszus tagjaihoz és az alkalmazottakhoz.

A szenátus vezetői korábban abban állapodtak meg, hogy mindkét fél 16 órát kap érveinek bemutatására, napi legfeljebb 8 órában. Azaz a demokraták szerdán és csütörtökön, Trump ügyvédei pedig pénteken és szombaton kapnak szót. Később lesz alkalma a szenátoroknak kérdéseket is feltenni, és további eljárási szavazások is lehetnek.

Kedden, a tárgyalás első napján a demokraták kijelölt képviselői és Donald Trump ügyvédei arról vitáztak, hogy alkotmányellenes-e a volt elnök elleni eljárás. Végül órákon át tartó tárgyalás után a szenátus 56:44 arányban megszavazta, hogy Trump alkotmányos felelősségre vonása nem alkotmányellenes, azaz folytatódhat az eljárás.

Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott; 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult vele szemben impeachment-eljárás, akkor a szenátus felmentette.

Nagy valószínűséggel most is ez lesz az eljárás vége, ugyanis az elítéléshez a szenátusban kétharmados többség kell, márpedig a testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, márpedig a keddi szavazáson is csak hat voksolt a Trump elleni impeachment alkotmányossága mellett.

Ha Trumpot végül mégis elítélik, elveszítheti a neki járó juttatásokat, és a szenátus egy utólagos szavazást tarthat arról, hogy soha többet ne indulhasson újra elnökválasztáson. Ehhez már nem kell kétharmad, elég egyszerű szavazattöbbség.

(MTI)

Kapcsolódó
Egy hét alatt lepörgethetik Trump második impeachmentjét
Korábban még sosem fordult elő, hogy egy amerikai elnök ellen két alkotmányos vádeljárást indítottak volna, most azonban mégis ez történik. Bár elég kicsi az esély rá, hogy Donald Trumpot a végén elítéli a szenátus, a Demokrata Párt szerint így is van értelme a dolognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik