Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Bűnügyi nyomozás indul Donald Trump ellen Georgia államban

ALEX EDELMAN / AFP
ALEX EDELMAN / AFP
A vizsgálat tárgya az a januári telefonhívás, amelynek során Trump az elnökválasztás eredményének megváltoztatását követelte egy főtisztviselőtől.

Bűnügyi nyomozás indul Donald Trump ellen Georgia állam egyik megyéjében, amelyben azt fogják megvizsgálni, hogyan próbálta megváltoztatni a 2020. novemberi elnökválasztás eredményét a volt elnök – írja a New York Times.

A Washington Post január elején hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, amelyen Trump megpróbált nyomást gyakorolni Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjére, Brad Raffenspergerre, hogy az „találjon” elegendő szavazatot a novemberi eredmény megfordítása érdekében.

A rögzített híváson hallható, hogy Trump hízelgett, könyörgött és fenyegetőzött is a beszélgetés során, Raffensperger és hivatalának tanácsadója azonban visszautasították állításait, és úgy vélekedtek, hogy az elnök a választás tisztaságával kapcsolatban olyan összeesküvés-elméletekre hivatkozik, amelyeket már többször megcáfoltak. Trump azt is mondta:

Nézzék, én mindössze ennyit szeretnék. Csak találni akarok 11 780 szavazatot, ami eggyel több, mint amennyire szükségünk van. Mert megnyertük az államot.

A New York Times cikke szerint Fani Willis, Fulton megye nemrég kinevezett főügyésze szerdán több tisztviselőnek is küldött levelet, amelyben azt kérte, hogy őrizzék meg az üggyel kapcsolatos dokumentációt. A levél egyértelműen kimondja, hogy a kérés egy bűnügyi nyomozáshoz kapcsolódik.

Georgiában ez már a második vizsgálat, amely az ominózus telefonhíváshoz kapcsolódik. Hétfőn az állam belügyminiszteri feladatait is ellátó Raffensperger is eljárást kezdeményezett, bár hivatala azt mondta, hogy az csak tényfeltáró és adminisztrációs jellegű.

Donald Trump ellen ugyanakkor két másik eljárás is zajlik, amelynek tárgya pénzügyi csalás. Az manhattani ügyészségen zajló per büntetőjogi, míg a New York-i ügyész által indított eljárás polgári jogi kategória. Amennyiben Trumpot valamelyik ügyben elítélik, nem kaphat elnöki kegyelmet, mert azt csak szövetségi törvények alapján elkövetett bűncselekmény esetében lehet adni, a fenti ügyek pedig az egyes államok felügyelete alatt zajló perek.

Kapcsolódó
Trumpra vádemelések és nyomozások is várhatnak, ha elveszti az elnökválasztást
Donald Trump igyekszik mindent megtenni, hogy az Egyesült Államok elnöke maradjon. Több oka is van rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik