Nagyvilág koronavírus

Litvánia akkor sem vesz orosz vakcinát, ha az EU engedélyezi

PETRAS MALUKAS / AFP
PETRAS MALUKAS / AFP

Litvánia semmilyen körülmények között nem kér az oroszok által gyártott Sputnyik V elnevezésű vakcinából, még abban az esetben sem, ha az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja azt.

A Bloomberg cikke szerint Ingrida Simonyte litván miniszterelnök kedden a litván közmédiának beszélt arról, hogy hazájában csak a nyugati oltóanyagokat fogják használni.

Oroszország úgy árulja a vakcináját, hogy a saját lakosságát még be sem oltották és nincs kétségem afelől, hogy ez egy újabb geopolitikai játszma a részükről

– mondta a kormányfő.

Hozzátette, mivel az EU-s vakcinabeszerzési projekt résztvevőjeként elegendő mennyiségű oltóanyagot kötöttek le, így még csak meg sem kell fontolni az orosz vakcina vásárlását.

Symonyte egyébként azt is hozzátette, sajnálja, hogy egyes EU-s tagállamok már vásároltak is az orosz vakcinából. Bár nevén nem nevezte, de Magyarország az elsők között tett így.

A miniszterelnök még múlt héten azt írta a Twitter-oldalán,

azt mondják, a Sputynik V jó, de Putyin nem az orosz népet akarja vele gyógyítani, inkább felajánlja a világnak egyfajta hibrid fegyverként a megosztottság és a hatalom elérése érdekében. Egyik sem jó hír az emberiség számára.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik