Nagyvilág koronavírus

Orosz vakcinát vesz Magyarország

Szijjártó Péter/Facebook
Szijjártó Péter/Facebook

Moszkvából jelentkezett be élőben Szijjártó Péter külügyminiszter, ahol egy tárgyalás után Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter társaságában jelentette be, hogy nagy mennyiségű orosz Sputnik V vakcinát vesz Magyarország.

Az erről szóló szerződéseket már az éjszaka aláírták, a beszerzés három ütemben történhet. A külügyminiszter az MTI-vel közölte, hogy eymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól.

A Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott plenáris tárgyaláson elhangzott, hogy az első hónapban 300 ezer, a következő hónapban 500 ezer, majd a harmadik hónapban 200 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezik.

Murasko arról beszélt, hogy a Sputnik nagyon jó eredményeket produkál, és jól halad ezzel az oltóanyaggal az oroszok tömeges beoltása. A miniszter arról is beszélt, hogy a decemberben Oroszországba érkező magyar szakemberek jól megismerték, hogyan gyártják az oroszok a vakcinát.

Szijjártó Péter ezt megerősítette, és kiemelte, hogy az oltás a védekezés legfontosabb komponense. Elmondta, hogy nemzeti hatáskörben eljárva vészhelyzeti használati engedélyt adtak a Sputnik-vakcinának.

A miniszter ismertette, hogy naponta száz, vagy száznál több ember hal meg a vírus miatt. A korlátozások miatt pedig 10 milliárd forintnál több veszteség éri naponta a magyar gazdaságot.

Ezért Magyarország nemzeti érdeke az oltás felgyorsítása

– mondta Szijjártó, hozzáfűzve, hogy a vakcinabeszerzés sajnos nagyon lassú, ezért néztek új „hatékony és biztonságos” vakcina beszerzése felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik