Nagyvilág koronavírus

Törökország szívesen bevonná Magyarországot a vakcinája tesztelésébe

Halil Sagirkaya / Anadolu Agency / AFP
Halil Sagirkaya / Anadolu Agency / AFP
Törökország, a járványhelyzettől függően, örömmel fogadná a saját fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája tesztelésének harmadik, klinikai fázisában Magyarország szakmai és tudományos együttműködését - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ankarában, Fahrettin Koca török egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélése után.

Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy Ankara kezdeményezése fontos lehetőséget kínál a magyar szakemberek számára ahhoz, hogy megvizsgálják, alkalmazható-e az oltóanyag a Magyarországon engedélyezett koronavírus elleni védőoltások mellett.

A magyar külügyminiszter kifejtette: Törökországban 16 oltóanyag fejlesztése zajlik, amelyek közül a legelőrehaladottabb állapotban lévő tesztelése hamarosan a második klinikai fázisba ér, három-négy hónap múlva pedig a harmadik fázis is megkezdődhet.

A magyar tárcavezető hangsúlyozta: egyelőre nincs szakmai konszenzus arról, hogy a beadott oltások milyen hosszan jelentenek védettséget, így a következő esztendőkben folyamatosan a megfelelő mennyiségben és minőségben kell rendelkezésre állnia hatásos és biztonságos oltóanyagnak, valamint minden együttműködési lehetőséget meg kell vizsgálni.

Ezzel kapcsolatban rámutatott: Törökország azon túl, hogy orosz oltóanyag gyártására készül, több tízmillió kínai oltóanyagot vásárolt. Hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni, hogy a korábban Nyugaton lesajnált orosz vagy kínai oltóanyagok kapcsán ma már Nyugat-Európában is egyre inkább támogató, de legalábbis várakozó álláspontot foglalnak el.

Szijjártó Péter közölte azt is: egyetértettek a török egészségügyi miniszterrel abban, hogy a világjárvány egészségügyi megoldását kizárólag az oltóanyag jelenti.

A külgazdasági és külügyminiszter előzőleg Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszterrel és Mustafa Varank ipari és technológiai miniszterrel is megbeszélést folytatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik