Nagyvilág koronavírus

Az ukránok nem kísérleti nyulak – mondta államfőjük az orosz vakcináról

MTI / EPA / Ukrán elnöki palota sajtószolgálata
MTI / EPA / Ukrán elnöki palota sajtószolgálata
Az oltást ugyanakkor kötelezővé tenné a közalkalmazottaknak.

Volodimir Zelenszkij egy kijevi fórumon azt mondta, még nincs bizonyíték az orosz vakcina hatékonyságára, ezért azzal nem is kell kísérletezni ukrán állampolgárokon – írja a Kárpáthír. Az ukrán elnök a The Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmány ellenére megkérdőjelezte a Szputnyik V eredményeit.

Azt állította, „semmilyen információ nincs az orosz vakcina 91%-os hatékonyságáról”, sem az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), sem más szakemberektől.

Ukrajna állampolgárai emberek, nem pedig nyulak, nincs jogunk ahhoz, hogy kísérletezzünk velük – tette hozzá az államfő.    

Felhívta a figyelmet az álhírek veszélyességére, majd emlékeztetett rá, hogy Kijev tárgyal a világ vezető gyártóival, amelyek vakcinái valóban komoly eredményeket értek el. Sikeresnek nevezte a járvány elleni védekezést, és azt mondta, Ukrajna megszünteti a korlátozásokat azokkal szemben, akiket beoltottak vagy átestek a beteségen.

A Kárpátinfo szerint Zelenszkij elnök a kijevi fórumon azt sem zárta ki, hogy Ukrajnában kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást az állami alkalmazottaknak és a köztisztviselőknek. Az államfő szerint azoknak, akik állami pénzt kapnak, nincs joguk elutasítani az oltást.

Kivéve azokat, akik allergiásak és egyszerűen nem kaphatnak oltást.

Szerinte feltétlenül be kell oltani, aki iskolában, egyetemen, kórházban dolgozik, erre a kormánynak ki kell dolgoznia egy programot. Az államfő azt mondta, készen áll saját példájával bizonyítani az oltások biztonságosságát, az elsők között oltatja majd be magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik