Nagyvilág koronavírus

Szlovákiában a betegek háromnegyede a brit vírustörzzsel fertőződik meg

Francisco Seco / POOL / AFP
Francisco Seco / POOL / AFP
Szlovákiában a szerda óta elvégzett, pozitív eredményt adó 1360 PRC-vírusteszt 71 százalékánál azonosították a koronavírus nagy-britanniai változatát - írta péntek este a Facebook közösségi portálon a szlovák miniszterelnök.

Igor Matovic közölte: megkérte a Közegészségügyi Hivatalt, hogy vizsgálják felül a laboratóriumokban elvégzett tesztek pozitív mintáit. Az eredmények feldolgozása jelenleg is tart, és még pénteken közzéteszik a végleges eredményt.

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint a kassai Louis Pasteur Egyetem klinikáján a brit változat aránya még ennél is magasabb, 91 százalék volt.

Az 5,5 milliós lélekszámú Szlovákiában a karanténintézkedések és a széleskörű tesztelés ellenére terjed a járvány, a kórházakban 3560 koronavírusos beteget ápoltak csütörtökön.

A kormányfő szerint korai az iskolák megnyitása, amit egyes szakértők és koalíciós pártok javasolnak.

A pozitív esetek száma a karantén ellenére nem csökken. Az általános iskolák alsó tagozatának megnyitásával körülbelül 150 ezer szülő megy munkába. A brit variáns rendkívül agresszív (fertőző), több kórházi kezelést és halálesetet okoz. A brit vírus magas aránya azt is jelenti, hogy bármilyen enyhítés a megfelelő védő/kompenzációs intézkedések nélkül a pozitív esetek számát növelné, és csak rosszabbodna a helyzet

– fogalmazott Matovic.

A Covid-19-járványt okozó SARS-CoV-2 vírus Nagy-Britanniában azonosított, B1.1.7 jelű mutációja 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi domináns vírustörzs, egyes tudósok szerint 30 százalékkal halálosabb is lehet.

Szlovákiában 259 533 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta, a halálesetek száma 5050 volt péntek este a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik